De bedrijven moeten dan wel eenmalig 29 extra verlofuren aan hun werknemers geven.
Voor zover bekend is het de eerste sector waarin collectief afspraken zijn gemaakt over uitstel van een eerder afgesproken loonsverhoging. Het uitstel geldt alleen voor bedrijven die hard kunnen maken dat ze in zwaar weer zitten. Daarnaast moet meer dan de helft van het personeel instemmen met het uitstel.
De werkgever moet met cijfers onderbouwen waarom het uitstel nodig is en beloven geen dividend of bonussen uit te keren.
FNV-bestuurder Jacqie van Stigt:
“Uitstel moet aan strikte voorwaarden voldoen. Uiteindelijk is het de bedoeling om werkgelegenheid in de coronacrisis te behouden.”
Tot dusver heeft één werkgever om uitstel gevraagd, maar die aanvraag is nog niet verleend. Onder de cao vallen meer dan 300.000 werknemers en zo’n 27.500 bedrijven.
Geen uitstel
Ook in andere sectoren hebben werkgevers gevraagd om de mogelijkheid om salarisverhogingen uit te stellen, bijvoorbeeld werkgevers in de zwembadenbranche. Afgesproken was dat de lonen in juli 2 procent zouden stijgen, maar de werkgevers willen uitstel. Dat komt er voorlopig niet. Uit een peiling van FNV blijkt dat 65 procent van de leden tegen het uitstel is.
Verlopen cao
Het cao-overleg ligt in veel sectoren stil en volgens werkgevers is er weinig geld om lonen te laten stijgen. Ruim een miljoen werknemers vallen onder een cao die is verlopen.
Bron: NOS.nl