De overheid neemt in Nederland, België en Duitsland maatregelen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Dit zorgt voor veel vragen voor mensen die over de grens tussen Nederland en België of Duitsland wonen of werken.
Vier veelgestelde vragen met antwoorden op een rij.
Het gaat om de volgende vragen:
Vraag 1. Hoe is het met werktijdverkorting geregeld?
Nederland:
De tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is de opvolger van de regeling werktijdverkorting en wordt zo snel mogelijk gepubliceerd. NOW regelt dat vaste en flexibele werknemers in dienst blijven en hun loon houden. Werkgevers krijgen een vergoeding van UWV. Het gaat om een vergoeding in de loonkosten voor ten minste 3 maanden.
Ook uitzendbureaus en payrollondernemingen kunnen gebruik maken van NOW.
België:
Werkgevers maken gebruik van het stelsel van tijdelijke werkloosheid door overmacht. Er hoeft niet aan de wachttijd (voldoende gewerkte dagen) te worden voldaan. De werknemer moet bijvoorbeeld wel arbeidsgeschikt zijn. De werkgever vraagt de uitkering aan bij een van de uitbetalingsinstellingen, bijvoorbeeld bij de kas van de vakbond. De werknemer krijgt de uitkering rechtstreeks van de uitbetalingsinstelling.
Meer informatie en uitleg op RVA.be
Duitsland:
Werkgevers kunnen bij de Agentur für Arbeit verkorting van werktijd (Kurzarbeitergeld) aanvragen. De werkgever moet daarvoor eerst een melding doen bij de Agentur für Arbeit.
Werknemers krijgen dan circa 60 procent van het nettosalaris. Heeft de werknemer een minderjarig kind in het huishouden? Dan krijgt de werknemer 67 procent van het nettosalaris. Kurzarbeitergeld wordt voor een periode van maximaal 12 maanden betaald.
Meer informatie en uitleg op Arbeitsagentur.de
Vraag 2. Wat als er wordt thuisgewerkt?
Veel werknemers zijn verplicht om thuis te werken. Daardoor zijn de werktijden en de plaats van werken er voor veel mensen tijdelijk anders. Dat kan in een ander land zijn dan waar normaal gesproken wordt gewerkt.
Als dit voor de werknemer geldt, dan heeft dit geen gevolgen voor zijn sociale verzekering als hij normaal over de grens woont of werkt in de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. De werknemer hoeft hiervoor verder niets te regelen.
Sociale verzekering wijzigt niet bij wonen of werken over de grens
België:
Telewerken is hetzelfde als thuiswerken. Het besluit geldt vanaf 13 maart 2020 en zolang de corona-maatregelen gelden. Zoals het er nu naar uitziet, is dat tot en met 5 april 2020.
Duitsland:
Voor werknemers en zelfstandigen die normaal in meer dan één lidstaat werken, verandert er door thuiswerken als gevolg van de Corona-maatregelen niets. Zij hoeven geen actie te ondernemen.
Voor werknemers en zelfstandigen die gedetacheerd zijn naar een andere lidstaat gelden andere regels. Zij hoeven niets te doen als de onderbreking van de detachering maximaal 2 maanden duurt. En daarmee de periode van de detachering niet naar achteren schuift. Anders moet een nieuwe A1-verklaring worden aangevraagd.
Lees meer op website DVKA (Duitstalig)
Vraag 3. Hoe zit het met in- en uitreizen?
EU-landen moeten grensarbeiders met ‘essentieel werk’ toelaten.
Het gaat hierbij om grensarbeiders die werken in de gezondheidszorg of voedingsindustrie. Of om grensarbeiders die werken in andere essentiële sectoren, zoals:
- personeel werkend in de zorg voor kinderen en ouderen;
- kernpersoneel van nutsbedrijven en overheidsdiensten.
Ook de grenscontroles zijn per land anders geregeld.
België
Vanaf donderdag 19 maart 2020 geldt een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland.
Grensarbeiders mogen van en naar België reizen. Dit geldt bijvoorbeeld voor medisch personeel. Ook goederenvervoer is toegestaan. Wel kan worden gevraagd naar een bewijs van het reisdoel (inreis-attest). Een document van de werkgever of opdrachtgever is voldoende bewijs.
Grensarbeiders die werken in een vitale sector, kunnen een vignet aanvragen om sneller de grens tussen België en Nederland door te komen.
Duitsland
Duitsland heeft inreisbeperkingen ingesteld voor alle buurlanden. De grens met Nederland is nog open.
Vraag 4. Wat als werknemer ontslagen wordt of geen verlenging van tijdelijke arbeidsovereenkomst krijgt?
Werkgevers kunnen soms niet anders dan werknemers ontslaan. Of werkgevers verlengen tijdelijke arbeidsovereenkomsten niet. Volgens de Europese wetgeving is iemand dan een ‘volledig werkloze grensarbeider’. De werknemer kan een uitkering krijgen uit het land waar hij woont. Tijdens deze uitkering raakt iemand sociaal verzekerd in het land waar hij woont.
Bekijk uitleg over volledige werkloosheid op website Grensinfopunt. Kies situatie:
- Iemand woont in Nederland en werkt in Belgie
- Iemand woont in Nederland en werkt in Duitsland
- Iemand woont in België en werkt in Nederland
- Iemand woont in Duitsland en werkt in Nederland
Vraag 5. Welke maatregelen worden voor zelfstandigen en ondernemers genomen?
Veel zelfstandig ondernemers kunnen in financiële problemen komen, omdat ze door de corona-maatregelen inkomsten mislopen. De overheid in België, Duitsland en Nederland helpen zelfstandigen met financiële ondersteuning.
De ondersteuning voor zelfstandigen is geregeld in het land waar de zelfstandige woont. Dat hoeft niet altijd hetzelfde land te zijn als waar de zelfstandige werkt. Welke ondersteuning een zelfstandige kan krijgen, is dus afhankelijk van het land waar de zelfstandige woont.
Ondersteuning bij gemeente
Zelfstandigen kunnen ‘extra tijdelijke ondersteuning voor zzp’ers aanvragen bij de gemeente waar ze wonen. Het gaat om een uitkering van maximaal 3 maanden. De uitkering vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Dit is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. Deze ondersteuning is voor zelfstandigen die in Nederland werken en wonen.
Eenmalige compensatie
Ondernemers die hun omzet helemaal of voor een groot deel zien verdwijnen, kunnen een eenmalige compensatie van € 4.000 aanvragen. Dit is een vaste bedrag en is voor ondernemingen in de horeca-, reis-, en evenementenbranche. De voorwaarden en de bedrijven die hiervan gebruik mogen maken, worden binnenkort bekendgemaakt.
Uitstel van betaling
Ondernemers kunnen bij de Belastingdienst ‘bijzonder uitstel van betaling’ en ‘verlaging van de voorlopige aanslag’ aanvragen.
Bijstand of leefloon
De zelfstandige die in Nederland woont en in België werkt, kan bijstand aanvragen bij de gemeente waar de zelfstandige woont.
De zelfstandige die in België woont en in Nederland werkt, kan leefloon aanvragen bij het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Dat kan in de gemeente waar de zelfstandige woont.
België
Meer informatie over maatregelen België:
- Meer informatie over gedwongen onderbreken of stopzetten van werk
- Meer informatie over vermindering en/of uitstel sociale bijdragen
- Meer informatie over Corona hinderpremie
- Meer informatie over leefloon
Duitsland
De Duitse regering heeft een hulpprogramma opgezet voor ondernemingen die door de corona-maatregelen financiële nadelen hebben. Dat bestaat uit:
- flexibilisering van de werktijdverkorting;
- fiscale liquiditeitssteun voor bedrijven;
- miljarden-beschermingsschild voor ondernemingen;
- versteviging van de Europese cohesie.
Verschillende Duitse deelstaten hebben extra maatregelen voor zelfstandigen.
Meer informatie over Duits hulpprogramma (Duitstalig)
Bron: Coronamaatregelen en werken over de grens op SVB.nl