Dit is een van de maatregelen die minister Koolmees van Sociale Zaken heeft aangekondigd om de loondoorbetaling bij ziekte transparanter te maken.
Het komt geregeld voor dat een werkgever een loonsanctie krijgt omdat de verzekeringsarts van UWV een andere mening heeft dan de bedrijfsarts. Dat betreft vaak de belastbaarheid van de werknemer.
RIV-toets na 104 weken ziekte
In de huidige situatie volgt de werkgever het oordeel van de bedrijfsarts bij de begeleiding en re-integratie van de zieke werknemer. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om die begeleiding via een bedrijfsarts te laten lopen. Als het re-integratieprogramma van de bedrijfsarts niet tot een betermelding leidt, doet de werknemer aan het eind van het traject (na 104 weken ziekte) een aanvraag voor een WIA-uitkering. Dan volgt een RIV-toets (RIV = re-integratieverplichting).
Nu: oordeel verzekeringsarts leidend
Bij die RIV-toets kijkt UWV of de werkgever zich – met hulp van de bedrijfsarts – voldoende heeft ingespannen voor de re-integratie van de werknemer. Die toets doet een arbeidsdeskundige en waar nodig een verzekeringsarts. De verzekeringsarts kan van mening zijn dat de werknemer meer belastbaar is en dat de inspanningen onvoldoende waren. De werkgever krijgt dan een loonsanctie opgelegd. Het oordeel van de verzekeringsarts is nu dus leidend.
Per september 2021: mening bedrijfsarts leidend
Een wetsvoorstel over de RIV-toets is begin oktober 2020 naar de Tweede Kamer gegaan. Als de wet wordt aangenomen, wordt vanaf 1 september 2021 bij de RIV-toets alleen nog gekeken naar het re-integratieverslag.
Een arbeidsdeskundige beoordeelt dan of de re-integratie-inspanningen passend zijn bij het medisch advies en de medische beoordeling van de bedrijfsarts. De verzekeringsarts speelt hier geen rol meer, behalve in sociaal-medisch opzicht. De mening van de bedrijfsarts wordt dus leidend. De verzekeringsarts doet wel een sociaal-medische inschatting rond het recht op een WIA-uitkering, maar oordeelt niet over de mate van re-integratie-inspanning.
Bron: UWV Magazine van 27 februari 2020 en Wetsvoorstel en memorie van toelichting RIV toets UWV door arbeidsdeskundigen
Maatregelen loondoorbetaling bij ziekte en WIA – stand van zaken