Het project ‘eerder aanleveren loonaangifte’ wil bereiken dat zoveel mogelijk loon-, pensioen- en uitkeringsgegevens direct na de salarisbetaling beschikbaar zijn voor de dienstverlening aan burgers.
Meer dan 60 procent van alle salarisprofessionals kent het project, zo blijkt uit onderzoeken. Ken jij het project en doe je eraan mee?
Aangiftebrief 2020
De Belastingdienst, UWV en CBS vragen alle ruim 720.000 bedrijven en organisaties om hun loonaangifte tegelijk met of meteen na de salarisbetaling in te dienen. Dat is vóór de eerste kalenderdag van de volgende maand en dus eerder dan je misschien gewend bent om te doen. Dit verzoek staat in de bijlage bij de Aangiftebrief 2020, die aan alle bedrijven is gestuurd.
Niet eerder betalen
Eerder de loonaangifte aanleveren, betekent niet eerder betalen. Je hebt tot de laatste dag van de volgende maand de tijd om het bedrag over te maken naar de Belastingdienst.
Met de meeste softwarepakketten kun je een eenvoudige knip maken tussen het indienen van de loonaangifte en het afrekenen ervan. Op het moment dat je de salarisstroken voor de medewerkers klaarmaakt, kun je ook de loonaangifte gereedmaken en doorsturen naar de Belastingdienst.
Je kunt de betaling, tegelijk met het doen van de loonaangifte, klaarzetten in je elektronisch betaalpakket met als (uiterste) betaaldatum de datum die daarvoor in de Aangiftebrief 2020 staat.
Salaris per week
Als je per week verloont, dan geef je per vier weken of per maand de loonaangifte door aan de Belastingdienst. Wanneer de fiscus de aangifte vóór de eerste dag van de volgende kalendermaand heeft, kan UWV de gegevens beschikbaar stellen voor afnemers. Afnemers kunnen daarmee de betreffende gegevens gebruiken voor de dienstverlening aan burgers.
Actuele gegevens
Actuele gegevens maken de dienstverlening aan burger optimaal.
Actuele en kwalitatief goede gegevens voorkomen bijvoorbeeld misverstanden, verrekeningen, fouten en onrechtmatige of foutief toegekende toeslagen en uitkeringen.
Voordelen
Wie hebben voordeel bij actuele gegevens?
- Voor de burger levert het voordelen op, zoals correct vooraf ingevulde inkomstenopgaven en het voorkomen van bijvoorbeeld verrekeningen.
- Voor de werkgever betekent het bijvoorbeeld dat er geen werkgeversverklaring hoeft te worden afgegeven, omdat burgers de meest actuele gegevens over hun dienstverbanden kunnen downloaden in het Digitaal Verzekeringsbericht op Mijn UWV.
- Uitkeringsinstanties kunnen met actuele gegevens uitkeringen, in combinatie met inkomensgegevens, direct voor het juiste bedrag vaststellen.
- Deurwaarders kunnen met actuele gegevens, voor eventuele beslagleggingen, direct naar de juiste werkgever gaan voor het leggen van een beslag.
- Voor het CBS leveren actuele gegevens betrouwbaarder statistieken op. Het CBS hoeft minder enquêtes te verzenden.
De Belastingdienst ontving over de maand november 2019 al over 8,7 miljoen lonen, pensioenen en uitkeringen de gegevens binnen het tijdvak. Het doel is om voor alle burgers de gegevens tegelijk met de verstrekte loonstrook beschikbaar te hebben.
Meer informatie op Loonaangifteketen.nl