UWV heeft voor werkgevers drie aandachtspunten op een rij gezet.
1 Tweede maximum vervalt
Het loon dat de werknemer tijdens de eerste twee jaren van zijn ziekte heeft ontvangen, is niet van invloed op de hoogte van de compensatie. Dat geldt ook voor al ontvangen uitkeringen of subsidies. Of de betaalde transitievergoeding helemaal wordt gecompenseerd, hangt af van de andere voorwaarden van de compensatieregeling.
2 Slapend dienstverband
De werkgever moet meewerken aan het verzoek van de werknemer om een slapend dienstverband te beëindigen. Dat heeft de Hoge Raad in november 2019 bepaald. Als de werkgever in zo’n situatie een transitievergoeding heeft betaald, kan hij compensatie krijgen.
Als de werkgever met de werknemer uiterlijk 31 december 2019 in een vaststellingsovereenkomst heeft afgesproken om het (slapende) dienstverband te beëindigen en de transitievergoeding is berekend met de regels van vóór 2020, dan gelden de oude regels ook voor het bepalen van de hoogte van de compensatie.
3 Langer tijd voor beslissing
UWV heeft ook in de volgende situatie maximaal zes maanden de tijd voor een beslissing: de werkgever heeft de werknemer na 2 jaar ziekte op of na 1 april 2020 nog in dienst, terwijl de arbeidsovereenkomst uiterlijk op 31 maart 2020 beëindigd had kunnen worden.
Compensatie transitievergoeding – zeven vragen en antwoorden