Op basis van een geldige zelfstandigenverklaring krijgen partijen niet alleen zekerheid over loonheffingen en over werknemersverzekeringen, maar ook – voor zo ver mogelijk – over arbeidsrechtelijke gevolgen, pensioenverplichtingen en cao-bepalingen.
Een wetsvoorstel over de zelfstandigenverklaring is op internetconsultatie.nl gepubliceerd. Tot 9 december 2019 is een reactie te geven op het wetsvoorstel.
Wet DBA
Met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) werd in 2016 beoogd duidelijkheid te scheppen over de vraag wanneer geen sprake is van een dienstbetrekking. Onder een deel van de zelfstandigen en opdrachtgevers leverde de Wet DBA juist onrust op.
Opdrachtgevers zijn terughoudend omdat de gevolgen van een verkeerde kwalificatie van de arbeidsrelatie groot kunnen zijn.
Het is belangrijk dat zelfstandigen om de juiste redenen kiezen voor het ondernemerschap en dat opdrachtgevers zich niet laten weerhouden om zelfstandigen een opdracht te geven vanwege onduidelijkheid over mogelijke gevolgen ten aanzien van de status van de arbeidsrelatie.
Handhaving door Belastingdienst
Het kabinet heeft in 2016 een handhavingsmoratorium ingesteld voor de Wet DBA. De handhaving op de kwalificatie van de arbeidsrelaties door de Belastingdienst richt zich nu alleen op kwaadwillenden en vanaf 1 januari 2020 ook op degenen die aanwijzingen van de Belastingdienst gegeven vanaf 1 september 2019 niet (afdoende) binnen een redelijke termijn opvolgen.
Duidelijkheid
Het kabinet wil het handhavingsmoratorium afbouwen. Daarom acht de regering het van belang om met een aantal maatregelen te komen die – ook na afbouw van het handhavingsmoratorum – erin voorzien dat partijen duidelijkheid hebben over de gevolgen ten aanzien van de status van de arbeidsrelatie. Het invoeren van een zelfstandigenverklaring is één van die maatregelen. De concept wettekst van deze zelfstandigenverklaring staat nu op internetconsultatie.nl.
Door gebruik van een geldige zelfstandigenverklaring krijgen partijen dus de zekerheid dat er geen sprake is van een dienstbetrekking en arbeidsovereenkomst en zekerheid over de eventuele arbeidsrechtelijke gevolgen.
De zelfstandigenverklaring moet aan een aantal voorwaarden voldoen.
Tien voorwaarden geldige zelfstandigenverklaring
Samengevat gelden de volgende voorwaarden voor een geldige zelfstandigenverklaring:
- De werkende en de werkverstrekker verklaren dat zij willen dat de rechtsgevolgen van een geldige zelfstandigenverklaring op hun arbeidsrelatie van toepassing zijn.
- Dit doen ze in de schriftelijke overeenkomst waarin partijen de werkzaamheden overeenkomen. Partijen ondertekenen de verklaring en de overeenkomst en voorzien deze documenten van een dagtekening.
- De werkzaamheden die partijen overeenkomen worden aangegaan voor de duur van ten hoogste een jaar, met inachtneming van de samentelregeling.
- In de schriftelijke overeenkomst staat dat partijen niet de bedoeling hebben dat de overeenkomst voldoet aan de omschrijving van een arbeidsovereenkomst.
- De zelfstandigenverklaring en de overeenkomst zijn gesloten voor aanvang van de werkzaamheden.
- De werkende is ingeschreven in het handelsregister van de KvK. Het KvK-nummer wordt opgenomen in de zelfstandigenverklaring.
- De werkverstrekker neemt de schriftelijke overeenkomst, of een afschrift hiervan, op in zijn administratie.
- Voorafgaand aan de werkzaamheden neemt de werkverstrekker in de administratie een document op waaruit blijkt dat het aannemelijk is dat de arbeidsbeloning ten minste € 75 per uur zal bedragen.
- De werkverstrekker neemt een – door de werkende verstrekt en ondertekend – overzicht op in zijn administratie waarin de volgende gegevens zijn opgenomen:
a. Het totaal betaalde of te betalen bedrag exclusief omzetbelasting,
b. de direct aan de opdracht toe te rekenen kosten en tijd, waarbij die kosten zijn uitgesplitst naar kosten voor vervoer, materiaalkosten en overige kosten, uitgesplitst naar kostensoort, en waarbij die tijd is uitgesplitst per kalendermaand,
c. de arbeidsbeloning per uur en
d. de datum van aanvang en de datum van beëindiging van de werkzaamheden of, indien dit eerder is, de datum waarop de overeengekomen duur van de overeenkomst is verstreken. Dit doet de werkverstrekker uiterlijk de 15e van de maand volgend op de maand waarin de duur waarvoor de werkzaamheden blijkens de overeenkomst zijn aangegaan, verstrijkt, of, indien dit eerder is, uiterlijk op de 15e van de maand volgend op de maand waarin de werkzaamheden eindigen. - De werkende ontvangt een arbeidsbeloning van ten minste € 75 per uur (exclusief omzetbelasting). Hij ontvangt dit uiterlijk 30 dagen nadat hij het hiervoor bedoelde overzicht heeft verstrekt aan de werkverstrekker.
Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
Op de Nationale Salarisdag hoort u meer over de maatregelen ter vervanging van de Wet DBA waaronder de zelfstandigenverklaring