Bij de functionaliteit op het gebied van salarissoftware is gekeken naar de WW-functionaliteit (WW-premiesystematiek als gevolg van de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans per 2020). Het betreft de lage en hoge WW-premie. Het gaat om de volgende functionaliteiten:
- WW-premie laag of hoog bijhouden (per 2020) per medewerker en per ingangsdatum (contract).
- Automatisch WW-premie hoog met terugwerkende kracht berekenen als werknemer binnen
2 maanden weer uit dienst is. - Verloonde uren per kalenderjaar bijhouden en tonen (vrije) ruimte als het gaat om het bereiken van meer dan 30% uren, zoals in een arbeidsovereenkomst overeengekomen voor dat jaar.
Bedoeld als signalering als een of meer werknemers boven de 30% dreigt te komen en daardoor met terugwerkende kracht alsnog WW-premie hoog berekend gaat worden voor betreffende werknemers. De werkgever kan dan indien gewenst tijdig bijsturen. - Automatisch WW-premie hoog met terugwerkende kracht als er overschrijding is van meer dan 30% van de uren, zoals in de arbeidsovereenkomst overeengekomen voor dat jaar.
Per salaris- en HRM-softwareleverancier is gekeken of de WW-functionaliteiten aanwezig zijn. Het gaat in totaal om 49 pakketten waaronder ADP, Afas, Exact, Loket.nl, Nmbrs en Visma.
Verondersteld mag worden dat salarissoftware de WW-premie laag of hoog kan bijhouden (vanaf 2020) per medewerker en per ingangsdatum (contract).
Let op: je moet goed in de gaten houden of de software dan ook automatisch WW-premie hoog met terugwerkende kracht berekent als een werknemer binnen twee maanden weer uit dienst is. Dat geldt ook als er een overschrijding is van meer dan 30% van de uren, zoals in de arbeidsovereenkomst overeengekomen voor dat jaar.
Tijdig signaleren
De ideale situatie is als de software als poortwachter fungeert en een tijdige signalering geeft als een of meer werknemers boven de hiervoor genoemde 30% dreigen te komen. De werkgever kan dan indien nodig tijdig bijsturen. Een punt om zeker in de gaten te houden om zo niet teveel WW-premie te hoeven betalen.
Personeelsadministratie
In de gids is ook veel aandacht voor HRM-software om een uitgebreide personeelsadministratie te voeren of alleen enkele aspecten daarvan. Dat laatste is vaak ingegeven door marktomstandigheden en regelgeving. Zo zijn er softwaresystemen die specifiek gericht zijn op de registratie van ziekteverzuim. Een ander voorbeeld zijn softwaresystemen gericht op personeelsplanning in de variant zelfroosteren. En van oudsher zijn er systemen voor urenregistratie. Een functie als declaraties door medewerkers (nu via een smartphone, bonnetje scannen en klaar) kan ook gezien worden als HR-functie.
Gids Salaris- en HRM-software 2019/2020