De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voert de cumulatiegrond (de i-grond) in. Op basis van deze nieuwe i-grond mogen meerdere ontslaggronden worden gecombineerd.
Zie ook WAB to do: cumulatie ontslaggronden
Tijdens de behandeling van de Wet arbeidsmarkt in balans in de Eerste Kamer is de motie van het lid Schalk c.s. aanvaard. In de motie wordt verzocht in een wetsvoorstel te formaliseren dat de f-grond, namelijk ontslag als gevolg van werkweigering in verband met gewetensbezwaar, geen onderdeel kan zijn van de cumulatiegrond.
Ernstig gewetensbezwaar
Er is sprake van een ‘ernstig gewetensbezwaar’ als een werknemer een onoverkomelijk bezwaar
heeft tegen de taak die hij van zijn werkgever moet doen. Hieraan kunnen religieuze overwegingen, maatschappelijk erkende ethische en politieke motieven ten grondslag liggen.
Ontslag bij werkweigering
Een werknemer, die de bedongen arbeid weigert te verrichten wegens een ernstig gewetensbezwaar, mag slechts worden ontslagen als de werkgever aannemelijk heeft gemaakt dat de bedongen arbeid niet in aangepaste vorm kan worden verricht.
Een gedeeltelijk ernstig gewetensbezwaar hebben kan niet en het is daarom ook niet mogelijk gedeeltelijk aannemelijk te maken dat de bedongen arbeid niet in aangepaste vorm kan worden verricht. Cumulatie van de f-grond, met andere in de persoon van de werknemer of in de relatie tussen werkgever en werknemer gelegen omstandigheden is om die reden niet mogelijk.
Geen cumulatie met f-grond
Als de arbeid in aangepaste vorm is te verrichten, is het uitgangspunt dat het ernstige gewetensbezwaar niet tot ontslag kan leiden ook niet in combinatie met een andere ontslaggrond. De f-grond leent zich om die reden niet voor toepassing in de per 1 januari 2020 geldende cumulatiegrond in de Wet arbeidsmarkt in balans. Dit is nu opgenomen in de nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2020 geregeld.
Nota van wijziging Verzamelwet SZW 2020
Zie ook Factsheet Ontslag bij ernstig gewetensbezwaar van UWV