De (concept) Subsidieregeling leer- en ontwikkelbudget voor de stimulering van de arbeidsmarktpositie van natuurlijke personen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt (STAP-budget) is is te lezen op internetconsultatie.nl. Een reactie op de regeling was tot 16 augustus 2019 te geven.
Het doel van het leer- en ontwikkelbudget voor de stimulans van de arbeidsmarktpositie (STAP-budget) is om, naast andere inspanningen vanuit de overheid en private partijen, de beroepsbevolking duurzaam inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt. Dit is mogelijk door gerichte post-initiële scholing te stimuleren en toegankelijk te maken door een financiële tegemoetkoming te bieden.
Verwachte effecten
Een uitgavenregeling moet, ten opzichte van de huidige fiscale aftrek van scholingsuitgaven, eerlijker alle doelgroepen in de samenleving ondersteunen door laagdrempelig te zijn voor praktisch en theoretisch opgeleiden en voor personen met hogere en lagere inkomens.
Hoogte subsidie
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de kosten van de scholingsactiviteit en bedraagt maximaal 1.000 euro (inclusief btw).
De gemiddelde scholingskosten die worden opgevoerd bij de fiscale aftrek van scholingsuitgaven zijn 1.700 euro. Gezien de eigen bijdrage bij het huidige stelsel (afhankelijk van de betreffende belastingschijf) ligt het maximumbedrag van het STAP-budget hoger dan de gemiddelde subsidie bij de fiscale aftrek van scholingsuitgaven.
Voorwaarden
In de regeling staan de voorwaarden voor de toekenning beschreven. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat de aanvrager achttien jaar of ouder is en de pensioengerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt. Ook mag aan de aanvrager in het betreffende kalenderjaar nog geen eerdere aanvraag voor een scholingsactiviteit zijn toegekend.
Lees de conceptsubsidieregeling STAP-budget