• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
Home » Vaste onkostenvergoeding is verkapt loon – nog steeds recht op vergoeding

Vaste onkostenvergoeding is verkapt loon – nog steeds recht op vergoeding

Nieuws

De maandelijkse vaste onkostenvergoeding van werknemers moet worden gekwalificeerd als verkapt loon. De werknemers blijven recht houden op deze vergoeding.

2 juni 2025 door Salaris Vanmorgen

De stopzetting van de maandelijkse onkostenvergoeding voldoet (nog) niet aan de criteria van Stoof-Mammoet, dus werknemers hebben onveranderd recht op hun maandelijkse onkostenvergoeding.

De kern van het geschil is of de werknemers ook na 1 januari 2024 recht hebben op een netto onkostenvergoeding, variërend van € 36 netto per maand (werknemer 6) tot € 70 netto per maand (werknemer 7 en werknemer 4).

De werknemers stellen dat de vaste onkostenvergoeding moet worden gekwalificeerd als verkapt loon op grond waarvan de vaste onkostenvergoeding gecontinueerd zou moeten worden. De werkgever betwist dat sprake is van verkapt loon.

Hoger dan onkosten

De werknemers voeren daartoe aan dat zij sinds hun indiensttreding een vaste onkostenvergoeding netto per maand ontvingen, die alle jaren aanzienlijk hoger was dan de daadwerkelijk gemaakte onkosten van werknemers. Dit fenomeen was algemeen bekend binnen de organisatie van de werkgever en werd dan ook al die tijd door de werkgever gedoogd. De werknemers en hun collega’s zagen en gebruikten de vaste maandelijkse onkostenvergoeding als loon en deze looncomponent werd dan ook ingezet voor privédoeleinden.

Direct in portemonnee geraakt

De OR onderschrijft dit in haar advies door te zeggen dat de afschaffing van de maandelijkse onkostenvergoeding de werknemers direct in hun portemonnees zal raken. Ook werd de vaste maandelijkse onkostenvergoeding tijdens salarisonderhandelingen door de werkgever benoemd en ingezet om op die manier op een creatieve manier tegemoet te komen aan de hogere salariswensen van werknemers. Daarnaast is de onkostenvergoeding steeds tijdens vakanties doorbetaald, terwijl werknemers tijdens vakanties niet met zakelijke onkosten worden/werden geconfronteerd.

Onkostenvergoeding = loon

Nu de vaste maandelijkse onkostenvergoeding jarenlang aanzienlijk hoger is geweest dan de daadwerkelijke onkosten, moet de onkostenvergoeding volgens de werknemers worden gekwalificeerd als loon. Hierbij geldt dat de werkgever al jarenlang op de hoogte was dat de onkostenvergoeding aanzienlijk hoger lag dan de daadwerkelijke gemaakte kosten. De werkgever heeft wat dit betreft nooit tijdig ingegrepen en dit op zijn beloop gelaten.

Tijdens de mondelinge behandeling hebben werknemers nader toegelicht dat zij naast de vaste maandelijkse onkostenvergoeding altijd hun reiskosten gedeclareerd en vergoed hebben gekregen en dat zij wat betreft het indienen van declaraties geen verschil ervaren tussen 2023 en 2024.

Reële onkostenvergoeding?

De werkgever heeft hiertegen als verweer aangevoerd dat gelet op de wijze waarop de vaste onkostenvergoeding tot stand is gekomen (namelijk na afstemming met de Belastingdienst over een reële onkostenvergoeding), dat wat partijen zijn overeengekomen (namelijk een vaste onkostenvergoeding ter compensatie van zakelijke kosten) en gelet op de wijze waarop uitvoering is gegeven aan de onkostenvergoeding (de werkgever heeft continu gecommuniceerd dat sprake was van een onkostenvergoeding), sprake is van een reële onkostenvergoeding en dat van verkapt loon geen sprake kan zijn.

De werkgever heeft tijdens de mondelinge behandeling, in reactie op de toelichting van werknemers, als reactie gegeven ‘dat het beeld naar voren komt dat niet altijd volgens het personeels-handboek is gehandeld’.

Parkeerkosten vallen bijvoorbeeld onder vaste onkosten en moeten niet apart worden gedeclareerd. Dat de vaste onkostenvergoeding werd gebruikt voor eigen doeleinden is onjuist gebruik, want daarmee is de onkostenregeling verkeerd toegepast.

De uitleg van de onkostenregeling moet plaatsvinden aan de hand van de zogenoemde Haviltex-maatstaf.

De benaming van de regeling (onkostenregeling c.q. representatievergoeding) duidt erop dat de regeling een onkostenregeling betrof ter compensatie van zakelijke uitgaven. Om te kunnen spreken van een reële onkostenvergoeding moet dan wel sprake zijn van onkosten die werknemers (en hun collega’s met dezelfde onkostenvergoeding) in meer of mindere mate hadden. Dat hiervan sprake was, is echter onvoldoende gebleken. De kantonrechter volgt de werkgever dan ook niet in zijn uitleg.

Forfaitaire vergoeding

De kantonrechter oordeelt dat niet de benaming van de regeling (onkostenregeling c.q. representatievergoeding) doorslaggevend is, maar wel de omstandigheid dat deze maandelijkse vaste netto onkostenvergoeding c.q. representatievergoeding een forfaitaire vergoeding betreft. Dit betekent dat de werknemers de onkosten niet hoeven te declareren.

De werkgever heeft de onkostenvergoeding bovendien met het salaris uitbetaald (en deze vergoeding wordt in de arbeidsovereenkomst ook vermeld onder het kopje salaris) en is ook doorbetaald in tijden van vakantie en ziekte en als salariscomponent vermeld in de promotiebrieven.

Verkapt loon

Verder biedt het feit dat de werknemers naast de vaste onkostenregeling ook altijd hun overige reis- en verblijfkosten hebben kunnen declareren – met goedkeuring van hun manager – en dat dit door alle werknemers (in ieder geval de werknemers die tijdens de mondelinge behandeling aanwezig waren) op een vergelijkbare manier is uitgevoerd, evenzeer steun aan hun standpunt dat sprake is van verkapt loon.

De stelling van de werkgever tijdens de mondelinge behandeling dat de onkostenregeling door werknemers op die manier jarenlang onjuist is toegepast en dat de hoogte van de vaste onkostenvergoeding marginaal was en in 2008 na afstemming met de Belastingdienst is vastgesteld om er zeker van te zijn dat sprake is van een reële onkostenvergoeding, maakt het oordeel (dat de maandelijkse vaste onkostenvergoeding van werknemers moet worden gekwalificeerd als verkapt loon) niet anders.

Vaste maandelijkse onkostenvergoeding

In alle arbeidsovereenkomsten van werknemers is een regeling opgenomen over een bepaalde vaste maandelijkse onkostenvergoeding. Eenzelfde regeling is opgenomen in het personeelshandboek onder de noemer representatievergoeding.

Eenzijdig wijzigingsbeding

Ten aanzien van het personeelshandboek is in de meeste arbeidsovereenkomsten opgenomen dat de inhoud van het personeelshandboek (waaronder dus ook de representatievergoeding) eenzijdig door de werkgever kan worden gewijzigd ingeval van gewichtige redenen. Dit betreft een eenzijdig wijzigingsbeding als bedoeld in artikel 7:613 BW.

Een dergelijk beding is bij de werknemers, werknemer 4 uitgezonderd, niet overeengekomen ten aanzien van de in de arbeidsovereenkomsten opgenomen onkostenvergoeding.

Ook als geoordeeld zou worden dat de werkgever de representatievergoeding uit het personeelshandboek eenzijdig zou mogen wijzigen, blijft dus de onkostenregeling uit de arbeidsovereenkomsten – ten aanzien waarvan geen eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomsten – bestaan.

De in de individuele arbeidsovereenkomsten opgenomen onkostenvergoeding wijzigt namelijk niet door de wijziging van de representatieregeling in het personeelshandboek omdat de bevoegdheid tot wijziging beperkt is tot de regelingen in het personeelshandboek.

Bij werknemer 4 is wel een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst overeengekomen, zodat het voor de werkgever onder omstandigheden mogelijk is om de inhoud van het personeelshandboek eenzijdig te wijzigen.

De kantonrechter is van oordeel dat het belang van de werkgever, in het licht van het belang van werknemer 4 en gelet op het feit dat de werkgever geen enkele vorm van compensatie aan werknemer 4 heeft aangeboden, vooralsnog van onvoldoende gewicht is en dat het belang van werknemer 4 bij ongewijzigde instandhouding van de onkostenvergoeding/arbeidsvoorwaarde vooralsnog zwaarder weegt dan het belang van de werkgever.

Geen zwaarwichtig belang

De conclusie is dan ook dat het belang van de werkgever op dit moment niet zodanig zwaarwichtig is, dat het belang van werknemer 4 daarvoor op gronden van redelijkheid en billijkheid moet wijken. Wel kan de belangenafweging in de toekomst, afhankelijk van (de inhoud en omvang van) een door de werkgever aan te bieden (afbouw)compensatieregeling, mogelijk anders uitvallen.

Voor zover in de arbeidsovereenkomst geen wijzigingsbeding is opgenomen, geldt het volgende.

De werknemers zijn niet gehouden voorstellen van de werkgever tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden te aanvaarden. Wel kunnen werknemers onder omstandigheden volgens de rechtspraak van de Hoge Raad op grond van de norm van goed werknemerschap toch gehouden zijn om een voorstel van de werkgever tot een verandering in de arbeidsovereenkomst te aanvaarden.

‘Wijziging in uitvoering arbeidsvoorwaarde’

De werkgever heeft als verweer aangevoerd dat geen sprake is van wijziging van een arbeidsvoorwaarde, maar van een wijziging in de uitvoering van een arbeidsvoorwaarde. Hij voert in dat verband aan dat hij slechts een aanpassing heeft doorgevoerd in de wijze waarop onkosten voor vergoeding in aanmerking komen, waarbij steeds als uitgangspunt is genomen dat de onkosten die voorheen onder de vaste onkostenvergoeding vielen, ook na de wijziging voor compensatie in aanmerking blijven komen, op basis van de ingevoerde Travel and Expense Policy. De kantonrechter volgt de werkgever ook in dit verweer niet en overweegt daarover het volgende.

Wijziging arbeidsvoorwaarde

Nu hiervoor door de kantonrechter al is vastgesteld dat de vaste maandelijkse onkostenvergoeding van werknemers moet worden gekwalificeerd als verkapt loon dat sinds 1 januari 2024 door de werkgever is stopgezet, kan de werkgever geen geslaagd beroep doen op de uitspraak van de kantonrechter te Rotterdam van 16 december 2022 (ECLI:NL:RBROT: 2022:10979) waarnaar hij in zijn conclusie van antwoord heeft verwezen. In dit geval is niet slechts sprake van een wijziging in de uitvoering van een arbeidsvoorwaarde, maar van een eenzijdige wijziging van een (primaire) arbeidsvoorwaarde, te weten een wijziging van salaris.

Geen voorstel tot wijziging arbeidsvoorwaarde

De werkgever heeft geen voorstel gedaan aan werknemers tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Hij heeft volstaan met de mededeling dat de vaste onkostenvergoeding zal worden stopgezet, zonder enig (afbouwcompensatie)voorstel te doen. Op dit punt is dus niet voldaan aan de voorwaarden van de eerste stap van het Stoof/Mammoet arrest.

Op basis van de door de Hoge Raad geformuleerde criteria in het Stoof/Mammoet arrest moet in de eerste plaats (stap 1) worden onderzocht of sprake is van een wijziging van de omstandigheden waarin de werkgever als goed werkgever aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Is het antwoord ‘ja’, dan moet vervolgens worden beoordeeld of het gedane voorstel tot wijziging van de overeenkomst in het licht van alle omstandigheden van het geval redelijk is (stap 2). Tot slot moeten worden bezien of de aanvaarding van het voorstel in redelijkheid van de werknemer kan worden gevergd (stap 3). Deze beoordelingsmaatstaf geldt voor alle voorstellen tot wijzigingen van arbeidsvoorwaarden.

De stopzetting van de vaste maandelijkse onkostenvergoeding per 1 januari 2024 voldoet (nog) niet aan de criteria van het Stoof-Mammoet arrest (stap 1). De tweede en derde stap behoeven hier daarom geen bespreking.

Wel wordt opgemerkt dat in het kader van die laatste stappen relevant kan zijn in hoeverre en op welke wijze de werkgever de nadelige effecten van de wijziging voor werknemers heeft proberen te verzachten, ook gezien het feit dat de werknemers de onkostenvergoeding geruime tijd hebben ontvangen en daarnaast dat het financiële belang van die onkostenvergoeding relatief gering is in relatie tot de hoogte van de salarissen.

De werknemers hebben onveranderd recht op hun vaste maandelijkse onkostenvergoeding, zoals vastgesteld en uitbetaald tot 1 januari 2024.

Beslissing kantonrechter

De kantonrechter:

  • verklaart voor recht dat de maandelijkse vaste onkostenvergoeding van werknemers gekwalificeerd wordt als verkapt loon en dat de werkgever richting de werknemers per 1 januari 2024 verplicht is om de gebruikelijke vaste maandelijkse netto onkostenvergoeding te blijven voldoen;
  • veroordeelt de werkgever in het per 1 januari 2024 met terugwerkende kracht betalen van de vaste maandelijkse onkostenvergoeding aan werknemers, zoals deze van toepassing was vóór 1 januari 2024.

Uitspraak Rechtbank Oost-Brabant, 24 april 2025, ECLI:NL:RBOBR:2025:2767

Categorie: Nieuws Tags: kostenvergoeding, loon

Tags: kostenvergoeding, loon

Gerelateerde artikelen

16 juni 2025

Vaststellingsovereenkomst terecht door bewindvoerder vernietigd, geen recht op salaris

12 juni 2025

Klein geschenk aan werknemer geven en de fiscale gevolgen

27 mei 2025

Verplichte aanwezigheid 15 minuten voor aanvang dienst is arbeidstijd

22 mei 2025

Arbeidsovereenkomst niet eerder geëindigd – werkgever moet achterstallig loon betalen

Hoofdsponsor

Loket.nl en Personio werken samen aan geïntegreerde HR- en payrolloplossing

Kennispartner

Fiscale voorjaarsstorm op komst, ben jij voorbereid?

Partners

Salarisadministratie in Nederland: knelpunten, verschillen en trends
De wet verandert en jij moet het uitleggen!
Doe jij ook mee aan het AV-padeltoernooi op 26 juni?
Wat is de impact van AI op HR en toekomst van werk?
Zaken voor elkaar
Werkgeverslasten berekenen: verzuimspecialist Sazas beantwoordt 5 vragen

Meest gelezen berichten

  • Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart 2.9k weergaven

  • Onbelaste kilometervergoeding bij carpoolen: vergoeding voor bestuurder en meerijders? 1k weergaven

  • Wijzigingen op salarisgebied per 1 juli 2025 en wat wijzigt er per 2026 en verder? 0.9k weergaven

  • Grootste uitdagingen binnen salarisadministratie: kennis wet- en regelgeving en mutaties 800 weergaven

  • Herinvoering vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers 600 weergaven

NIRPA

Opleidingen

17
jun
Module Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid VPS
Markus Verbeek Praehep
17
jun
Online cursus omtrent pensioenactualiteiten
MOCuitgevers
18
jun
Online cursus De positie van de zieke werknemer
MOCuitgevers
19
jun
Online Excel training voor de salarisadministrateur (specialisatie)
MOCuitgevers
20
jun
Module Loonheffingen PDL
Markus Verbeek Praehep
23
jun
Module Loonheffingen VPS
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Opfriscursus PDL (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Online cursus Wet bedrag ineens en de Regeling vervroegde uittreding
MOCuitgevers
30
jun
Opfriscursus VPS (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
02
jul
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
08
jul
Prinsjesdagupdate Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
Module Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
17
jul
Training Salarisadministratie
Markus Verbeek Praehep
21
jul
Updatesessie Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jul
Updatesessie Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jul
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
25
aug
Summercourse Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
27
aug
Summercourse Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
28
aug
Summercourse Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
09
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
09
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
09
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
11
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
sep
Online cursus Disfunctionerende werknemer: wat nu?
MOCuitgevers
18
sep
Online cursus Auto, fiets en OV in de salarisadministratie
MOCuitgevers
23
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
23
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
24
sep
Cursus Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Hoe voorkom je loonbeslag bij je werknemer?
MOCuitgevers
30
sep
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
02
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
02
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
06
okt
Online cursus Groene arbeidsvoorwaarden en de gevolgen voor de loonheffingen
MOCuitgevers
07
okt
Samen Sterk: Efficiënte Samenwerking tussen HR en Salarisadministratie
MOCuitgevers
08
okt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
09
okt
Cursus Wwft en AI
MOCuitgevers
09
okt
Online cursus Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
27
okt
Online cursus Ontslag van A tot Z, voorkom fouten en kosten
MOCuitgevers
28
okt
Cafetariaregelingen/uitruilen arbeidsvoorwaarden
MOCuitgevers
30
okt
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
03
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
04
nov
Online cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst
MOCuitgevers
06
nov
Online cursus Werknemers duurzaam binden vanuit juridisch en fiscaal perspectief
MOCuitgevers
18
nov
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
25
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
27
nov
Cursus Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
02
dec
Cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst, incl. proeftijd, concurrentie- en relatiebeding
MOCuitgevers
03
dec
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisadministrateur bij a·s WORKS
a•s WORKS
Compensation & Benefits Officer
Vencomatic Group
Salarisadministrateur – Utrecht
VvAA
(Senior) Salarisprofessional met expertise van AFAS
Scab
Traineeship Salarisadministratie – Utrecht
VvAA
Salarisadviseur – Naaldwijk
Transport People
Salarisadministrateur
Practical accounting
Traineeship loonadministratie en advies  
Scab
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Manager International Payroll
Forvis Mazars
Manager Loonadministratie en Personeelsadvies
Scab
Salarisadministrateur – Humens Bussum
Strictly People
Salarisadministrateur – 28 uur per week – Deventer
JP van den Bent
Zelfstandig Salarisadministrateur
Baat accountants & adviseurs
Consultant HR & Payroll – FITZ
Strictly People
Salarisadministrateur
Visser & Visser
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisprofessional – Groningen
aaff
Salarisadministrateur
DAS
Manager Payroll Accounting
Forvis Mazars

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV