
Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of zzp. Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Er zijn meerdere kenmerken die van belang zijn.
Om je een idee te geven wanneer sprake is van loondienst of zzp, vind je in de publicatie Zzp – ja of nee? een aantal voorbeelden. Het betreft voorbeelden in de sector zorg, creatieve sector, onderwijs, bouw, schilder, advisering, interim-manager, kinderopvang, bezorgdiensten, grafisch ontwerper.
Voorbeeld onderwijs
Een leerkracht Spaans laat zich inhuren bij een school waar de leerkracht zes uur per week werkt. De leerkracht maakt gebruik van de lesmethoden en materialen van de school die zijn voorgeschreven, houdt zich aan de interne regels en is aanwezig op de afgesproken tijden van de school. Het functioneren wordt jaarlijks besproken. De leerkracht geeft ook examentrainingen vanuit een bij de KVK ingeschreven onderneming en doet regelmatig vertaalklussen.
Op basis van de informatie:
Er is in grote mate van sprake van ‘aansturing en gezag’. De leraar moet zich aan de lesmethoden houden die zijn voorgeschreven, krijgt een functioneringsgesprek, het lesgeven betreft basiswerk voor de school, het werk wordt ook door werknemers gedaan en hij moet zich aan interne regels en afgesproken werktijden houden.
Er is geen sprake van werken voor eigen rekening en risico. Het risico van het resultaat van het werk dat de les niet wordt gegeven of niet goed wordt gegeven ligt bij de school en de leraar loopt niet zelf of zeer beperkt het risico voor zijn werk.
Zzp ja of nee: NEE
Er is sprake van een arbeidsovereenkomst met de school als het gaat om de werkzaamheden als leraar Spaans. Dat zegt verder niks over de examentrainingen en vertaalklussen die de leraar mogelijk als zelfstandige buiten een arbeidsovereenkomst kan verrichten.
Praktijkvoorbeelden
In Zzp – ja of nee, praktijkvoorbeelden vind je twee uitgebreide praktijkvoorbeelden waarin wordt uitgelegd hoe een arbeidsrelatie wordt beoordeeld. De praktijkvoorbeelden zijn bedoeld om meer duidelijkheid te geven of sprake is van loondienst of zelfstandig ondernemerschap.
Het gaat hierbij om een voorbeeld van een websitebeheerder die met een zwembad een overeenkomst van opdracht heeft gesloten en daarnaast een voorbeeld van een CV-onderhoudsmonteur die als zzp’er is ingehuurd.
De volgende omstandigheden worden in acht genomen:
- de aard en duur van de werkzaamheden;
- de manier waarop de werkzaamheden en de werktijden zijn bepaald;
- de mate waarin de werkzaamheden én/of de opdrachtnemer onderdeel zijn van de organisatie van de opdrachtgever (inbedding);
- wel of geen verplichting het werk persoonlijk uit te voeren;
- de manier waarop afspraken tot stand zijn gekomen;
- de manier waarop de beloning is bepaald en wordt uitbetaald;
- de hoogte van de beloning;
- de mate waarin de opdrachtnemer bij de opdracht commercieel risico loopt;
- de mate waarin de opdrachtnemer zich als opdrachtnemer gedraagt of kan gedragen, bijvoorbeeld door te zorgen voor naamsbekendheid en nieuwe opdrachten.
In het voorbeeld van de websitebeheerder is de conclusie dat de werkzaamheden in zijn geval buiten dienstbetrekking kunnen worden verricht. Wat betreft de CV-onderhoudsmonteur is de conclusie dat er weinig onderdelen zijn die een indicatie zijn voor werken als zelfstandige.
Uitgebreide praktijkvoorbeelden loondienst of zelfstandig ondernemer
Zzp – ja of nee, voorbeelden per sector