
Organisaties van 100 of meer werknemers zijn verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van de werknemers. Dit wordt de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) genoemd. Deze verplichting geldt sinds 1 juli 2024.
De rapportageverplichting is onderdeel van het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’, een maatregel in het Klimaatakkoord. Het doel van het Besluit is om de CO2-uitstoot die werkgebonden personenmobiliteit veroorzaakt te verlagen met minimaal 1,5 megaton in 2030.
Uiterlijk 30 juni 2025
Als de werkgever op 1 juli 2024 minimaal 100 werknemers in dienst had, is het nodig dat je in elk geval in de 2e helft van 2024 de gegevens verzamelt en vastlegt over het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van de werknemers. Deze gegevens rapporteer je uiterlijk 30 juni 2025.
Jouw rapportage voor de werkgebonden personenmobiliteit (WPM) doe je via de blauwe knop Direct rapporteren op RVO.nl met een online formulier. Je logt in met minimaal eHerkenning niveau 2+.
Versoepeling rapportageplicht?
De Tweede Kamer heeft op 15 april 2025 een motie aangenomen over uitspreken dat de CO2-rapportages voor het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer moeten worden afgeschaft voor bedrijven tot 250 medewerkers. Het kabinet is nu aan zet om uitvoering te geven aan de motie.
In de motie staat het volgende:
“spreekt uit dat om regeldruk te verminderen de voorkeursoptie van de Ministeriële Stuurgroep Ondernemingsklimaat, Regeldruk en Uitvoerbaarheid zou moeten zijn dat de CO2-rapportages voor het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer worden afgeschaft voor bedrijven
tot 250 medewerkers”
Minister Beljaarts van Economische Zaken is daarnaast bezig met het Actieprogramma Minder Druk Met Regels. Via het regeldruk-reductieprogramma worden bestaande knelpunten aangepakt om regeldruklasten te verlichten, zoals de CO₂-rapportageplicht voor werkgebonden personenmobiliteit. Dit staat in een nieuwsbericht op rijksoverheid.nl van 24 maart 2025.
Wat staat er nog meer op het programma?
Het kabinet versnelt de ingroei van elektrische auto’s door per 1 januari 2027 de zakelijke leasemarkt te normeren. Uitgangspunt is dat alle auto’s die een werkgever vanaf dat moment ook voor privégebruik ter beschikking stelt, volledig emissievrij zijn.
De normering wordt vormgegeven via een pseudo-eindheffing in de loonbelasting, met een belastingtarief van 52% over de grondslag voor de bijtelling privégebruik van de auto.
De benodigde wetgeving voor de pseudo-eindheffing komt in het pakket Belastingplan 2026 te staan.