
Alle werkgevers met 10 of meer werknemers moeten een gedragscode ongewenst gedrag opstellen die voldoet aan dit wetsvoorstel. De uitwerking van een gedragscode is belangrijk voor zowel werknemers als werkgevers. De gedragscode zorgt naar verwachting voor minder ongewenst gedrag en daardoor ook voor minder negatieve gevolgen van ongewenst gedrag, zoals stress en ziekteverzuim bij slachtoffers, en verstoorde werkverhoudingen in de organisatie.
Wat wijzigt er?
Werkgevers zijn op basis van de Arbeidsomstandighedenwet op dit moment al verplicht om beleid te voeren om psychosociale arbeidsbelasting tegen te gaan. Onder psychosociale arbeidsbelasting valt onder meer ongewenst gedrag. Werkgevers mogen nu zelf bepalen welke maatregelen zij hiertoe nemen. Met dit wetsvoorstel wordt de gedragscode als maatregel verplicht, waarmee deels invulling wordt gegeven aan het beleid dat werkgevers verplicht zijn te voeren om ongewenst gedrag te voorkomen dan wel te beperken.
Invoering verplichte gedragscode
Pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld door collega’s of leidinggevenden. Het is ongewenst gedrag dat nog te vaak voorkomt op de werkvloer en grote impact heeft op mensen. Het is onacceptabel en moet worden tegengegaan. Met de invoering van een verplichte gedragscode ongewenst gedrag wil het kabinet verder bouwen aan een sociaal veilige werkomgeving voor iedere werknemer. Staatssecretaris Nobel van SZW heeft het wetsvoorstel opengesteld voor internetconsultatie.
Het opstellen van een gedragscode is een effectieve en laagdrempelige manier voor bedrijven om te werken aan een sociaal veilige werkomgeving. Het biedt werknemers en werkgevers duidelijkheid over wat gewenst en ongewenst gedrag is. Het zorgt daarnaast voor het gesprek op de werkvloer over gewenst en ongewenst gedrag.
Nationaal Actieprogramma
Begin 2023 zijn in het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld verschillende maatregelen aangekondigd, waaronder het verplichten van een gedragscode.
Het wetsvoorstel stelt een aantal eisen aan gedragscodes, bijvoorbeeld dat werkgevers moeten zorgen voor voorlichting aan werknemers over de gedragscode. Daarnaast blijft er ruimte voor maatwerk. Dit betekent dat werkgevers zelf, binnen de gestelde kaders, de inhoud van de gedragscode en het proces eromheen kunnen bepalen.
Op dit moment zijn werkgevers al verplicht om beleid te voeren om psychosociale arbeidsbelasting tegen te gaan. De invoering van de verplichte gedragscode geeft hier deels invulling aan.
Het wetsvoorstel maakt een uitzondering voor kleine werkgevers met minder dan 10 werknemers in dienst.
Reageren op het wetsvoorstel kan nog tot en met 23 maart 2025 via internetconsultatie.nl.
Wijziging Arbeidsomstandighedenwet i.v.m. invoering verplichte gedragscode ongewenst gedrag