
De banenafspraak uit 2015 houdt in dat er in 2026 125.000 extra banen zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. De Tweede Kamer ging in debat met staatssecretaris Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het wetsvoorstel dat dit doel dichterbij moet brengen.
Het kabinet wil het eenvoudiger en aantrekkelijker maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Werkgevers vinden de huidige Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten complex. De banenafspraak houdt in dat werkgevers een bepaald percentage banen aan mensen met een ziekte of handicap moeten geven.
Staatssecretaris Nobel geeft aan dat er minder banen zijn gerealiseerd dan afgesproken. De uitvoering van de banenafspraak wordt daarom minder moeilijk.
Langer LKV en geen verklaring meer
Werkgevers behouden het loonkostenvoordeel voor een werknemer uit de doelgroep zolang die in dienst blijft, en niet slechts voor de huidige drie jaar. Administratieve lastenverlichting vindt plaats omdat werkgevers en werknemers geen speciale verklaring meer hoeven aan te vragen bij UWV om loonkostenvoordeel te krijgen.
Eén banenafspraak
De banenafspraak maakt onderscheid tussen bedrijven (er moeten 100.000 banen komen) en de overheid (25.000 banen). Er komt op termijn één banenafspraak voor alle werkgevers. Het onderscheid tussen de overheidswerkgevers en het bedrijfsleven vervalt dus. Maar de overheid haalt de doelstellingen nu niet. Paulusma (D66) pleit ervoor om het onderscheid pas te laten vallen als de overheid de doelen heeft gehaald.
Het onderscheid tussen markt en overheid maakt het realiseren van banen via samenwerking lastiger, zegt de staatssecretaris. Opheffing van het onderscheid moet per saldo meer banen opleveren. Maar dat ontslaat de overheid volgens Nobel niet van de verplichting om te leveren. Het lijkt hem goed om de verschillen per sector te blijven monitoren.
Quotumregeling
Als het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking achterblijft, kon de werkgever een boete krijgen: de quotumheffing. Het wetsvoorstel komt wet een nieuw systeem van heffingen en bonussen, de quotumregeling.
De nieuwe quotumregeling moet een stok achter de deur zijn als het nodig is, maar ook een beloning bieden aan werkgevers die het goed doen, legt Nobel uit. Door aan te sluiten bij al bestaande premies worden de administratieve lasten beperkt.
Verbetervoorstellen
Ongeveer de helft van de mensen die valt in de doelgroep van de banenafspraak is nog niet aan het werk.
Helaas is er niet altijd tijd, geld of capaciteit om mensen persoonlijk te begeleiden, erkent de staatssecretaris. Maar gemeenten doen pogingen om de doelgroep beter in beeld te brengen en switchen makkelijker te maken.
Banenafspraak 2.0
De banenafspraak loopt op 1 januari 2027 af. Ceder (ChristenUnie) denkt dat het hard nodig is om nu al afspraken te maken over de periode daarna. Hij spreekt zelf over ‘de banenafspraak 2.0’. Nobel omarmt dit idee van een vervolg op de banenafspraak.
De Tweede Kamer heeft op dinsdag 11 februari 2025 ingestemd met het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Bron: Tweede Kamer.nl