Met het Ontwerpbesluit transitietermijnen wordt uitvoering gegeven aan een toezegging aan de Eerste Kamer om de uiterste overgangsdatum te verlengen van 1 januari 2027 naar 1 januari 2028.
Ook wordt de inlevertermijn voor implementatieplannen en communicatieplannen aangepast. Zo ontstaat er meer ruimte voor uitvoerende partijen om de werkzaamheden te spreiden, waardoor de druk afneemt en een zorgvuldige overgang voor iedereen beter mogelijk is.
Persoonlijker en transparanter pensioenstelsel
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) zorgt voor een persoonlijker en transparanter pensioenstelsel, dat beter aansluit bij de arbeidsmarkt, en waarbij er eerder perspectief is op een koopkrachtig pensioen. Voor de overgang naar dit nieuwe pensioenstelsel is een zorgvuldige transitie vereist.
De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel raakt niet alleen pensioenfondsen en andere pensioenuitvoerders, maar ook pensioenuitvoeringsorganisaties, sociale partners, financieel adviseurs, de toezichthouders en ICT-providers.
Alle ketenpartners spelen een belangrijke rol bij het doorlopen van de transitie en om deze zorgvuldig vorm te geven. De inspanningen van alle ketenpartners hebben als doel om te zorgen voor een beter pensioenstelsel voor alle deelnemers.
Met het wetsvoorstel verlenging pensioentransitie worden de transitiedata, waaronder de uiterste transitiedatum, uit de Wtp gehaald en overgeheveld naar een AMvB. Met dit besluit wordt de uiterste transitiedatum met één jaar verlengd, en wordt ook de tussenliggende mijlpaal van 1 juli 2025 aangepast.
Met het aanpassen van de uiterste transitiedatum naar 1 januari 2028 komt er een jaar bij voor pensioenfondsen om de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel te realiseren. Dit extra jaar helpt pensioenfondsen en samenwerkende partijen om de werkzaamheden beter te spreiden.
Implementatie- en communicatieplannen
In de huidige wet- en regelgeving geldt 1 juli 2025 als deadline voor het indienen van het implementatieplan, maar zijn aan de overschrijding van deze deadline alleen gevolgen verbonden als pensioenfondsen gebruik willen maken van het transitie-ftk. Gebruik maken van het transitie-ftk kan niet als het implementatieplan op of na 1 juli 2025 wordt ingediend.
Het voorstel is dat implementatie- en communicatieplannen en de invaarmelding uiterlijk 12 maanden voor de beoogde invaardatum ingediend moeten worden bij de toezichthouder. Daarmee ontstaat er ruimte voor pensioenfondsen die pas later zullen invaren, om deze plannen en invaarmelding ook later in te dienen. Met pensioenfondsen die later invaren en gebruik willen maken van het transitie-ftk en een overbruggingsplan indienen zal op soortgelijke wijze rekening worden gehouden.
Door deze aanpassing kan voor pensioenfondsen die later invaren het lerend vermogen in de sector verder worden gestimuleerd, ligt het moment tussen het indienen van de plannen en het invaarmoment dichter op elkaar, en kan de druk in de keten beter worden gespreid.