Slechts 14 procent van de werknemers zegt een aanvullende voorziening te treffen. Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx.
In opdracht van SD Worx is aan duizend Nederlanders gevraagd in welke mate zij op de hoogte zijn van hun pensioenopbouw. Opvallend is dat met name de groep werknemers tussen de 18 en 34 jaar niet weet waar zij aan toe zijn. Zo geeft 30 procent aan wel pensioen op te bouwen, maar niet te weten wat voor soort pensioen zij opbouwen.
Pensioen niet wettelijk verplicht
In Nederland bestaat er geen wettelijke pensioenplicht. Dit betekent dat een werkgever niet altijd verplicht is om een pensioenregeling te treffen, tenzij dit specifiek is vastgelegd in de cao of binnen de sector.
Volgens de Rijksoverheid heeft 90 procent van de werkgevers een aanvullende pensioenregeling, waarbij zowel werkgever als werknemer pensioenpremies afdragen. De bijdrage van een werkgever is gemiddeld genomen twee derde, de rest wordt ingehouden van het brutoloon van de werknemer.
“Dat bijna een derde van de jonge werknemers niet weet wat voor soort pensioen zij opbouwen is zorgwekkend. Aangezien er geen wettelijke pensioenplicht in Nederland bestaat, is het voor werknemers verstandig om zich vroegtijdig te verdiepen in de pensioenregeling die hun werkgever heeft getroffen”, aldus Stephanie Lasschuijt, People Country Lead Nederland bij SD Worx.
Tips voor pensioeninzicht en -opbouw
Bij twijfel kunnen werknemers via ‘mijnpensioenoverzicht’ eenvoudig inzien hoeveel pensioen zij opbouwen. Mocht sprake zijn van een pensioengat, dan kunnen werknemers ook zelf sparen voor een pensioen door bijvoorbeeld in te leggen op een pensioenrekening. Het is bemoedigend dat 12 procent van de werknemers tussen de 18 en 34 jaar aangeeft dat zij naast hun pensioen ook geld apart zetten voor hun oude dag.
Handige hulpmiddelen en bronnen op een rij:
Soorten pensioenregelingen uitgelegd
Zelf sparen voor je pensioen om een pensioengat te voorkomen