
Minister Van Hijum van SZW informeert over het voorstel voor de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) en de latere inwerkingtreding.
Deze wet heeft als doel een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van misstanden in de uitzendsector.
Het streven was een inwerkingtreding van de Wtta per 1 januari 2026 en handhaving op de toelatingsplicht per 1 januari 2027. Dit tijdpad van inwerkingtreding was gebaseerd op de verwachting dat de uitvoerder na verzending van voornoemde brief zou kunnen beginnen met de implementatie. Nu dit niet het geval is, is daarmee het beoogde tijdpad van inwerkingtreding helaas niet langer haalbaar. Welk tijdpad wel haalbaar is, volgt uit de uitwerking die nu binnen mijn ministerie wordt uitgevoerd. De minister streeft ernaar het nieuwe tijdpad in januari met de Kamer te kunnen delen.
Extra middelen
Omdat de minister veel urgentie voelt om malafide uitzenders aan te pakken, is zijn voorstel de Arbeidsinspectie structureel extra middelen beschikbaar om misstanden in de uitzendsector op te sporen en aan te pakken. Met deze extra middelen kan de Arbeidsinspectie haar capaciteit met 35 fte uitbreiden zodat ze meer controles kunnen doen bij uitzendbureaus.
Hogere boetes
Ook verhoogt Van Hijum de boetes voor ernstige en/of verwijtbare overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Werkgevers die een dergelijke overtreding begaan krijgen straks een boete die kan oplopen tot €11.250 per overtreding.
Lagere regelgeving
Een aantal onderwerpen van het wetsvoorstel zijn nader uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur (AMvB) en een ministeriële regeling. Op verzoek van de Tweede Kamer stuurt de minister de conceptversies van de AMvB en ministeriële regeling mee.
Misstanden aanpakken
Het aanpakken van de misstanden in de uitzendsector blijft urgent. Alle pogingen om malafide uitzendbureaus effectief aan te pakken, zijn de afgelopen jaren onvoldoende gebleken. Het is daarom noodzakelijk dat er maatregelen komen om op een structurele manier de misstanden aan te pakken. Met de Wtta komt er een instrument om deze malafide partijen structureel van de markt weren.
De afgelopen maanden zijn er veel stappen gezet om zowel de lagere regelgeving als de uitvoering weer een stap verder te brengen. Zonder zorgvuldig ingerichte uitvoering is een effectieve aanpak van de misstanden echter niet mogelijk. Daarom is het belangrijk de tijd te nemen om de uitvoering zorgvuldig in te richten. Hoewel het geen structurele oplossing is, is de minister blij dat in de tussentijd de capaciteit van de Arbeidsinspectie wordt uitgebreid.
Uitleners en inleners hebben ook zelf een verantwoordelijkheid hebben om hun werknemers goed te behandelen. Een groot deel van de werkgevers neemt deze verantwoordelijkheid al zeer serieus neemt. Van Hijum roept de andere werkgevers op om dat ook te doen.
Kamerbrief over uitvoering en regelgeving Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten
Wijziging Baadi ivm toelatingsstelsel (Wijziging van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met de invoering van een toelatingsplicht voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten (Baadi))
Wijziging regeling Waadi ivm toelatingsstelsel (Wijziging van de regeling van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi)).