Verschillende salarissoftwarepakketten verzenden automatisch een eerstedagsmelding nadat een nieuwe medewerker is opgevoerd. Een eerstedagsmelding is alleen nodig als de Belastingdienst je verplicht om dit te doen.
De Belastingdienst verzoekt je om te controleren of jouw pakket deze melding automatisch doet bij elke medewerker. Is dit het geval, wil je dan deze optie dan uitschakelen?
Jaarlijks ontvangt de Belastingdienst enkele duizenden eerstedagsmeldingen via diverse softwarepakketten voor de aangifte loonheffingen. Het onnodig insturen van deze berichten leidt tot extra administratielasten.
Wanneer wel eerstedagsmelding?
Je hoeft alleen een eerstedagsmelding te versturen wanneer de Belastingdienst je bij beschikking verplicht om dat te doen. Dit is in de volgende situaties:
- de werkgever heeft een naheffingsaanslag gekregen, omdat hij de werknemers niet in de loonadministratie hebt opgenomen;
- de werkgever heeft een vergrijpboete gekregen, omdat hij de loonheffingen niet of te laat hebt betaald;
- de werkgever wordt strafrechtelijk vervolgd, omdat hij:
– werknemers in dienst heeft die illegaal in Nederland zijn;
– het bedrijf niet bij het handelsregister hebt ingeschreven;
– de verplichtingen voor de loonheffingen niet is nagekomen; - de werkgever heeft een boete gekregen, omdat hij illegale werknemers in dienst heeft.
Bron: Forum Salaris