
Als de werknemer kan aantonen dat hij per kalenderjaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt in een auto van de zaak, bijvoorbeeld met een sluitende rittenregistratie, telt de werkgever niets bij het loon voor het voordeel van het privégebruik. De werknemer heeft dan geen bijtelling. De werknemer betaalt dus ook geen belasting over het voordeel van het privégebruik. Hij kan in dit geval een ‘Verklaring geen privégebruik auto‘ aanvragen.
Loonaangiften corrigeren
Als op dit moment blijkt dat een werknemer al sinds eind vorig jaar in een auto van de zaak rijdt, maar daar wel een Verklaring geen privégebruik auto voor heeft, moet je dit dan nog met terugwerkende kracht in de loonadministratie (en loonaangiftes) doorvoeren of kan dat ook vanaf nu?
Wanneer achteraf blijkt dat een werknemer in een auto van de zaak rijdt en je dit niet in de eerdere aangiften loonheffingen hebt verwerkt, moet je dit corrigeren. Had de werkgever de Verklaring geen privégebruik auto al in bezit op het moment dat de werknemer een auto van de zaak ter beschikking kreeg? Dan mag je vanaf dat moment rekening houden met de verklaring.
Waarom geen bijtelling
In de aangiften vermeld je waarom geen sprake is van de bijtelling van de ter beschikking gestelde auto. Dit doe je door in de rubriek ‘Code reden geen bijtelling’ code 2 in te vullen. Deze code is van toepassing als de werknemer een kopie van de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ bij je heeft ingeleverd.
De rubrieken ‘Waarde privégebruik auto’ en ‘Werknemersbijdrage privégebruik auto’ vul je met 0.
Ontvang je op een later moment de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ dan houd je rekening met de verklaring vanaf het moment dat je een kopie ontvangt van de werknemer.
In loonadministratie bewaren
De verklaring bewaar je bij de loonadministratie. Na ontvangst hoef je geen bijtelling privégebruik auto toe te passen vanaf het eerstvolgende loontijdvak waarover je het loon moet berekenen.
Bron: Forum Salaris