
Een werknemer reist met zijn eigen auto dagelijks van zijn woning naar de werkplek. Eenmaal aangekomen op de werkplek maakt hij gebruik van een (bestel)auto van de zaak voor de zakelijke ritten. Einde dag komt de bestelauto terug op de afgesloten werkplaats.
Voor de ritten met zijn eigen auto naar en van de werkplaats krijgt de werknemer een netto reiskostenvergoeding volgens de forfaitaire regels.
Voor het gebruik van de zakelijke bestelauto wordt een sluitende rittenregistratie bijgehouden en heeft de werknemer een verklaring geen privégebruik auto bij de Belastingdienst aangevraagd.
Moet deze zakelijke bestelauto ook als ter beschikking gestelde auto in de salarisadministratie worden opgenomen (zonder bijtelling)?
Niets bij loon tellen voor privégebruik
Kan de werknemer een ter beschikking gestelde bestelauto niet buiten werktijd gebruiken, dan geldt de regeling voor privégebruik auto niet. Je hoeft dan niets bij het loon te tellen voor het privégebruik. Dat is bijvoorbeeld zo bij een bestelauto die de werknemer buiten werktijd op het bedrijfsterrein van de werkgever zet, waarbij te controleren is dat privégebruik niet mogelijk is. Dan gebruik je code 3.
Is dit niet het geval, en heeft de werknemer een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ bij je ingeleverd, dan gebruik je code 2 in de aangifte loonheffingen.
Code 7 is van toepassing als je namens de werknemer een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ hebt ingediend.
Code reden geen bijtelling auto
Dit zijn de codes die je in de aangifte loonheffingen kunt gebruiken bij geen bijtelling auto:
1 Afspraak via werkgever met de Belastingdienst
2 Werknemer heeft een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ van de Belastingdienst
3 Ander bewijs personen- en bestelauto
5 Doorlopend afwisselend gebruik bestelauto
7 Werknemer heeft een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’
Zie Codes voor de aangifte loonheffingen 2023
Meer informatie vind je in paragraaf 23.3.23 Verwerking privégebruik auto in de aangifte loonheffingen en 23.4 Reizen met een bestelauto van de zaak in het Handboek Loonheffingen
Bron: Forum Salaris