
Het ministerie van SZW heeft de conceptregels voor de subsidie duurzame inzetbaarheid bedrijven bekendgemaakt op www.internetconsultatie.nl. De regels staan nog niet vast. Het betreft de verruiming van de tijdelijke maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden naar bedrijven.
Voor wie relevant?
De verruiming van de subsidieregeling is relevant voor alle werkgevers en werkenden in Nederland. Werkgevers kunnen vanaf september subsidie aanvragen om werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Ook is de regeling van belang voor vakbonden, ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen omdat zij een rol hebben bij het bedenken van de gesubsidieerde projecten. Tot slot is de regeling relevant voor accountants en subsidieadviseurs.
Minimumbedrag naar €75.000
De wijziging zorgt ervoor dat het bereik van de subsidieregeling wordt verruimd, zodat ook bedrijven subsidie kunnen aanvragen. Verder zorgt de wijziging ervoor dat de regeling toegankelijker wordt. Dit gebeurt door een verlaging van het minimumbedrag voor subsidie naar €75.000, waardoor het eenvoudiger wordt om subsidie aan te vragen. De subsidie bedraagt maximaal de helft van de kosten. De rest moet door de bedrijven en sectoren zelf worden betaald.
Duurzame inzetbaarheid vergroten
Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers vergroten. De subsidie is bijvoorbeeld inzetbaar voor een nieuwe aanpak om zware werkomstandigheden te verlichten, slimmer roosteren bij nachtwerk of financiële adviesgesprekken.
Daarnaast is er tijdelijk subsidie beschikbaar om mensen met zwaar werk eerder te laten stoppen. Deze laatste subsidie kun je alleen aanvragen als de werkgever ook investeert in duurzame inzetbaarheid.
Eerder stoppen met werken
Als een werkgever met een werknemer afspraken maakt over eerder stoppen met werken, dan kan dit voor subsidie in aanmerking komen. Hiervoor gelden eisen, zoals dat de werknemer zwaar werk verricht en over maximaal drie jaar pensioengerechtigd is. En dat de maandelijkse uitkering niet meer is dan het fiscaal vrijgestelde bedrag.
Informatie over de subsidie in het kort:
|
|
|
|
|
Duurzame inzetbaarheid bedrijven