
Bijna een kwart van de werkgevers zet zieke werknemers steeds meer onder druk om snel te komen werken. 28% schakelt hiervoor externe bureaus in. Bij de helft belt de werkgever na een paar dagen op met de vraag wanneer de zieke weer komt werken. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 werkenden.
Veel werkenden voelen de druk van hun werkgever. 22% meldt zich bij ziekte sneller beter dan een paar jaar geleden en 54% werkt vaak door als ze ziek zijn. Bijna de helft voelt zich bezwaard om zich nu ziek te melden vanwege de personeelskrapte.
Langdurig verzuim
CNV-voorzitter Piet Fortuin:
‘Wij adviseren werkenden die ziek zijn, om zich ook echt een paar dagen ziek te melden. Dit voorkomt langdurig verzuim.’
Bijna 1 op de 10 ondervraagden zegt zelfs langer ziek te zijn als de werkgever druk uitoefent om weer snel te komen werken. Bij 71% heeft druk vanuit de werkgever geen effect op de duur van de ziekmelding.
Privacywet overtreden
57% wordt door de werkgever gevraagd naar de aard en oorzaak van de ziekte.
‘Dit is wettelijk niet toegestaan. Werkgevers overtreden hiermee dus de wet. Werknemers hoeven helemaal geen antwoord te geven op deze vraag. Het zou goed zijn als iedere werknemer scherp op de hoogte is van zijn of haar rechten.’
1 op de 5 ondervraagden weet niet wat zijn of haar rechten zijn bij ziekmeldingen.
Het is wettelijk niet toegestaan voor werkgevers om te informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Alleen de arbodienst of bedrijfsarts mag deze medische gegevens verwerken.
Wel mogen werkgevers aan de gegevens aan de werknemer vragen die noodzakelijk zijn om te kunnen beoordelen hoe het verder moet met de werkzaamheden. Bijvoorbeeld wanneer je weer verwacht op het werk te zijn en of er nog lopende afspraken zijn waarmee iets moet gebeuren.
Lees meer over mijn privacy bij ziekte
Weinig preventie
Preventie is het ondergeschoven kindje op de werkvloer. 70% van de werkgevers neemt geen maatregelen om werkstress te verminderen. Slechts 1 op de 3 werkgevers investeert in een betere werksfeer om het verzuim tegen te gaan. Een meerderheid van de ondervraagden krijgt nooit de vraag wat ze nodig hebben om gezond hun werk te blijven doen. 40% van de werkgevers neemt geen maatregelen tegen grensoverschrijdend gedrag en 45% doet niets om de veiligheid op het werk (zowel fysiek als mentaal) te verbeteren.
‘Werkgevers zijn nu vooral druk met zieke werknemers weer forceren te werken en doen weinig aan preventie. Niet slim. In een tijd waarin stress ziekteoorzaak nummer 1 is, zouden werkgevers zoveel mogelijk moeten investeren in het verminderen van de werkdruk en het verbeteren van de werksfeer. Preventie moet het sleutelwoord van 2023 worden.’