
In totaal kan een moeder straks 42 weken aan verlof krijgen met de verschillende verlofvormen. Voor de partner is dat 32 weken.
Hoe zit het precies met de nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof? Voor wie is de regeling bedoeld, wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je de uitkering aan?
Naast werknemers kunnen ook directeur-grootaandeelhouders (dga’s), alfahulpen en particuliere huishoudelijke hulpen gebruik maken van deze nieuwe regeling.
Werknemer
Een werknemer heeft als ouder recht op onbetaald ouderschapsverlof tot het kind acht jaar is. Dit is een verlof van maximaal 26 keer het aantal uren van de werkweek van de werknemer.
Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders maximaal negen werkweken hiervan betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit geldt dus voor zowel de moeder als de partner.
Neemt de werknemer geen of niet alle 9 werkweken betaald ouderschapsverlof op, dan kan de werknemer de weken die hij niet opneemt nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.
Recht op uitkering
De werknemer krijgt een uitkering betaald ouderschapsverlof als het volgende geldt:
- De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst.
- De werknemer heeft nog minimaal 1 week over van het onbetaalde ouderschapsverlof.
- De werknemer heeft minimaal 1 keer het aantal uren van de werkweek betaald ouderschapsverlof opgenomen.
- De werknemer neemt het betaald ouderschapsverlof op binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is.
Daarnaast geldt ook een van de volgende situaties:
- De werknemer is de wettelijke ouder.
- De werknemer is niet de wettelijke ouder maar woont met het kind samen, verzorgt het en voedt het op. De werknemer is bijvoorbeeld een familielid of stiefouder. Of hij is de pleegzorgouder.
Als de werknemer een uitkering van UWV ontvangt, bedraagt deze 70 procent van van het dagloon, inclusief 8 procent vakantiegeld. Er geldt een maximumdagloon van € 228,76.
In de cao of arbeidsoverkomst is mogelijk geregeld dat de werkgever de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvult.
Uitkering aanvragen
De werkgever kan vanaf 9 augustus 2022 voor de werknemer de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen bij UWV. Dit doe je via de Verzuimmelder of Digipoort. De uitkering is een WAZO-uitkering.
De werkgever vraagt de uitkering achteraf aan, nadat de werknemer voor minimaal 1 keer het aantal uren van zijn werkweek verlof heeft opgenomen. Aanvragen van de uitkering kan alleen voor hele werkweken.
De werkgever heeft de volgende gegevens van de werknemer nodig:
- De geboortedatum van het kind. Als de werknemer een meerling heeft gekregen, heb je alleen de geboortedatum van het jongste kind nodig.
- De ingangsdatum van het betaald ouderschapsverlof.
- Het aantal werkweken dat de werknemer betaald ouderschapsverlof heeft opgenomen (minimaal 1 week en maximaal 9 weken).
- De bevestiging dat de werknemer het aantal weken verlof van het eerste betaalverzoek al heeft opgenomen.
Nadat UWV de aanvraag heeft ontvangen, krijgt de werkgever binnen 4 weken na de ingangsdatum van het betaald ouderschapsverlof een beslissing van UWV.
Betaling uitkering
UWV betaalt de uitkering betaald ouderschapsverlof in maximaal 3 delen aan de werkgever. Het eerste betaalverzoek is tegelijk met de aanvraag. Daarna kun je nog 2 betaalverzoeken doen als je dat wilt.
Nadat de werknemer opnieuw (een deel) betaald ouderschapsverlof heeft opgenomen, kun je voor dit vervolgverlof een nieuw betaalverzoek indienen. Dit doe je online via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal van UWV. Kun je niet online een betaalverzoek indienen, gebruik dan het formulier ‘Indienen betaalverzoek voor uw werknemer’.
Zie voor meer informatie: Betaald ouderschapsverlof voor mijn werknemer
Directeur-grootaandeelhouder
Een directeur-grootaandeelhouder kan ook gebruik maken van de regeling betaald ouderschapsverlof.
De uitkering bedraagt 70 procent over het wettelijk minimumloon en vakantiegeld. Over negen weken bedraagt de totale uitkering dan bijna € 4.000. De uitkering moet bij UWV worden aangevraagd.
Met de rekenhulp ‘Hoe hoog is mijn uitkering aanvullend geboorteverlof of betaald ouderschapsverlof?’ kan de dga berekenen hoe hoog de bruto-uitkering betaald ouderschapsverlof per dag en per week ongeveer is.
Alle verlofregelingen
De diverse verlofregelingen zijn de afgelopen jaren gewijzigd. In onderstaand schema staan alle wettelijke verlofregelingen rondom zwangerschap en ouderschapsverlof voor zowel de moeder als de partner op een rij.
Soort verlof | Moeder | Partner |
Zwangerschaps- en bevallingsverlof | 16 keer contracturen per week, 100 procent doorbetaald door UWV | |
Geboorteverlof | Eén keer contracturen per week tot vier weken na geboorte, 100 procent betaald door werkgever | |
Aanvullend geboorteverlof | Vijf keer contracturen per week tot zes maanden na de geboorte, 70 procent betaald door UWV.
Dit geldt per 2 augustus 2022 ook voor de dga. |
|
Betaald ouderschapsverlof (nieuw per 2 augustus 2022) | Negen keer contracturen per week, tot één jaar na de geboorte, UWV betaalt 70 procent. Dit geldt ook voor de dga. |
Negen keer contracturen per week, tot één jaar na de geboorte, UWV betaalt 70 procent. |
Onbetaald ouderschapsverlof | 26 – 9 = 17 contracturen per week tot 8 jaar na de geboorte | 26 – 9 = 17 contracturen per week tot 8 jaar na de geboorte |
Totaal aan verlof mogelijk | 42 weken verlof:
|
32 weken verlof:
|