• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbriefGratis deelnemen met het STAP-budgett
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Sectorindeling werknemersverzekeringen niet met terugwerkende kracht

Sectorindeling werknemersverzekeringen niet met terugwerkende kracht

Nieuws

Een wijziging van de sectorindeling voor de werknemersverzekeringen kan niet met terugwerkende kracht plaatsvinden, oordeelt Hof ’s Hertogenbosch.

4 februari 2022 door Salaris Vanmorgen

De werkgever heeft de inspecteur op 30 april 2020 verzocht om wijziging van de sectorindeling met ingang van 1 januari 2020 naar sector 45. Op grond van artikel 97 Wfsv kan indeling in de voor de werkgever gunstigere sector niet met terugwerkende kracht plaatsvinden. De werkgever heeft op grond van de wet geen recht op indeling in sector 45 met ingang van 1 januari 2020.

Wat is de situatie?

De werkgever is opgericht  in 2018. Op verzoek van de werkgever is aan het bedrijf een loonheffingennummer toegekend met drie subnummers: L01 tot en met L03. Subnummers L01 en L03 zien op een aangiftetijdvak van vier weken; subnummer L02 ziet op een aangiftetijdvak van een maand.

De werkgever was voor elk van de drie subnummers bij beschikking ingedeeld in sector 52 (Uitzendbedrijven) met ingang van 1 juli 2018.

Per 30 december 2019 is de naam van de werkgever gewijzigd. Vanaf 1 januari 2020 houdt de werkgever zich uitsluitend bezig met payrollactiviteiten. Tot die datum hield de werkgever zich mede bezig met het detacheren van uitzendkrachten.

Indelen in sector 45

De gemachtigde van de werkgever heeft een brief opgesteld, met dagtekening 18 december 2019, waarin is verzocht om vanaf 1 januari 2020 de werkgever bij de drie subnummers in te delen in sector 45 (Zakelijke Dienstverlening III). Deze brief is niet geadresseerd en verzonden aan de inspecteur, maar aan de werkgever.

De brief is als bijlage meegestuurd met de aan de inspecteur geadresseerde en verzonden brief van de gemachtigde van 28 april 2020 waarin hetzelfde verzoek is opgenomen. De inspecteur heeft deze stukken op 30 april 2020 ontvangen.

Bij beschikkingen van 24 mei 2020 heeft de inspecteur de werkgever in de door haar voorgestane sector ingedeeld met ingang van 1 mei 2020 (subnummer L02) respectievelijk 18 mei 2020 (subnummers L01 en L03), als zijnde de eerstvolgende aangifteperiode na de datum van het gedane verzoek.

De werkgever is tegen deze beschikkingen in bezwaar gekomen. De inspecteur heeft de bezwaren afgewezen.

Wat is het geschil?

In geschil is of de indeling in sector 45 moet plaatsvinden met ingang van 1 januari 2020.

De werkgever concludeert tot vernietiging van de uitspraak op bezwaar, indeling in sector 45 met ingang van 1 januari 2020 en veroordeling van de inspecteur tot vergoeding van de proceskosten. De inspecteur concludeert tot bevestiging van de uitspraak op bezwaar.

Niet in geschil is dat de werkgever gelet op de werkzaamheden onder toepassing van de regels per 1 januari 2020 materieel zou moeten worden ingedeeld in sector 45.

De werkgever heeft de inspecteur op 30 april 2020 verzocht om wijziging van de sectorindeling met ingang van 1 januari 2020 naar sector 45. In die sector is de sectorpremie en het premiemaximum lager dan in sector 52. Indeling in sector 45 is voor de werkgever gunstiger.

Geen recht op indeling in andere sector

Op grond van artikel 97 Wfsv, zowel naar de tekst als doel en strekking ervan, kan indeling in de voor de werkgever gunstigere sector niet met terugwerkende kracht plaatsvinden. Dit betekent dat de werkgever niet op grond van de wet recht heeft op indeling in sector 45 met ingang van 1 januari 2020.

Geen individuele en buitensporige last

Uit de wetgeschiedenis blijkt dat de wetgever artikel 97 Wfsv heeft gewijzigd om onevenredige uitvoeringslasten te beperken en een toename van de uitvoeringslasten en sectorshopping te voorkomen. Dat zijn honorabele doelen en de wijze waarop die doelen in de wetgeving zijn vorm gegeven zijn redelijk en proportioneel. Met de door de wetgever gemaakte keuzes heeft hij de grenzen van zijn ruime beoordelingsvrijheid ten aanzien van de geschiktheid van het gehanteerde middel voor het beoogde doel niet overschreden.

De werkgever heeft niet gesteld dat sprake is van een individuele en buitensporige last, zodat het hof tot de slotsom komt dat artikel 1 van het Eerste Protocol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EP) niet is geschonden.

Nieuwsbrief Loonheffingen 2020

De werkgever heeft zich beroepen op de tot de gedingstukken behorende Nieuwsbrief Loonheffingen 2020. Volgens de werkgever geeft de Belastingdienst daarin aan dat er aan uitzendwerkgevers eind 2019 een nieuwe beschikking wordt opgelegd. Nu de Belastingdienst dat in het geval van de werkgever niet heeft gedaan, is het bedrijf de rechtsingang om bezwaar te maken tegen de vaststelling van de sectorcode per 1 januari 2020 ontnomen, aldus de werkgever.

In de betreffende nieuwbrief is vermeld:

“Vanaf 1 januari 2020 valt een groot deel van de uitzendwerkgevers onder sector 52 Uitzendbedrijven. Uitzendwerkgevers die in 2019 nog zijn ingedeeld in een vaksector ontvangen een nieuwe beschikking sectorindeling van de Belastingdienst.

Uitzendwerkgevers die bij de Belastingdienst bekend zijn, hebben in het laatste kwartaal van 2019 een beschikking ontvangen met de nieuwe sectorindeling per 1 januari 2020. Voorafgaand aan de beschikking ontvingen zij een toelichting hierop.

Heeft u vóór 1 januari 2020 geen beschikking ontvangen maar bent u van mening dat u wel in sector 52 moet worden ingedeeld? Dan moet u dit melden.”

Geen vertrouwen ontlenen aan Nieuwsbrief

Volgens het hof kan de werkgever aan betreffende nieuwsbrief niet het vertrouwen ontlenen dat aan het bedrijf een beschikking met de nieuwe sectorindeling per 1 januari 2020 zou worden verstrekt. De nieuwsbrief ziet alleen op de gevallen van wijziging van de sectorindeling naar sector 52 en niet op het geval van de werkgever waarin het gaat om het beëindigen van de indeling in die sector. Er is ook overigens geen rechtsregel die voorschrijft dat de Belastingdienst in dit geval uit eigen beweging beschikkingen had moeten afgeven met een ingangsdatum 1 januari 2020.

Het rechtstekort waarmee de werkgever wordt geconfronteerd wordt veroorzaakt doordat zij, door een fout van de gemachtigde, niet eerder gebruik heeft gemaakt van de wettelijke mogelijkheid een voor bezwaar vatbare beschikking te verzoeken. De nadelen die de werkgever als gevolg daarvan ondervindt, kan zij niet afwentelen op de Belastingdienst, maar komen voor haar rekening en risico.

Werkgever: afwijzing disproportioneel

De werkgever stelt zich nog op het standpunt dat de afwijzing van de door hem bepleite ingangsdatum disproportioneel is. Hij legt hieraan meerdere, hierna behandelde, argumenten ten grondslag, maar deze kunnen niet tot het oordeel leiden dat de werkgever met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 ingedeeld moet worden in sector 45.

De door de werkgever aangevoerde omstandigheden dat als gevolg van een evidente, menselijke fout het verzoek niet voor 1 januari 2020 door of namens de werkgever is ingediend en er direct na het opmerken van die fout tot actie is overgegaan, kunnen de juiste wetstoepassing niet opzij zetten.

Welbewuste afweging wetgever

De werkgever heeft tot slot aangevoerd dat een niet aan opdrachtgevers doorberekend premienadeel het resultaat van de werkgever drukt, terwijl payrollbedrijven het als gevolg van de coronacrisis al zwaar te verduren hebben. Hij doet een beroep op het evenredigheidsbeginsel. Het staat de inspecteur en de belastingrechter niet vrij op grond van een belangenafweging terugwerkende kracht te verlenen. Artikel 97 Wfsv, zoals de bepaling per 20 juni 2019 luidt, kent de inspecteur niet een dergelijke beoordelingsvrijheid toe en geeft uitdrukking aan een welbewuste afweging van de wetgever.

Uitspraak Hof ’s Hertogenbosch, 26 januari 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:188

 

Categorie: Nieuws Tags: sectoraansluiting, werknemersverzekeringen

Tags: sectoraansluiting, werknemersverzekeringen

Gerelateerde artikelen

1 december 2022

Definitieve premiepercentages werknemers- en volksverzekeringen 2023

25 augustus 2022

Werkmaatschappij moet SV-premies dga afdragen: wat is het premieloon?

27 juli 2022

Controleer gedifferentieerde premie Aof

20 juli 2022

Controle Belastingdienst op gegevens werknemersverzekeringen

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer

NIRPA

Opleidingen

27
jan
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep
30
jan
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Senior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur
Flynth
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur
Flynth
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
(senior) Loonadviseur
Scab
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
(senior) Loonadministrateur
Scab
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Payroll Professional
CROP
HR adviseur (extern)
Scab
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Medior Salarisspecialist
Infacto
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV