• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbriefGratis deelnemen met het STAP-budgett
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » NOW wijzigt – vaststelling NOW-1 en data loketten NOW-3 en NOW-4

NOW wijzigt – vaststelling NOW-1 en data loketten NOW-3 en NOW-4

Nieuws

Minister Koolmees laat weten dat de NOW-regelingen op enkele onderdelen wijzigen en gaat in op de stand van zaken van de vaststellingen van de NOW-1.

8 september 2021 door Salaris Vanmorgen

De minister kondigt de volgende wijzigingen voor het vaststellingsproces NOW-1 aan:

  • de toevoeging van de veertienwekentermijn voor de derdenverklaring;
  • de toevoeging van de inherente beperking bij de bepaling van de concernstructuur; en
  • de bijstelling van het controlerisico bij SV-loon in het buitenland.

Deze wijzigingen zullen voor alle regelingen gelden, ook voor de NOW1 en 2.

Werkgevers krijgen daarnaast samen met hun accountants en andere organisaties die derdenverklaringen verstrekken de kans om de vaststelling van de tranches NOW-3 te combineren met de vaststelling van de NOW-4 door een verruiming van de opening van de loketten.

Vaststellingen NOW-1

Werkgevers hebben nog tot en met uiterlijk 31 oktober 2021 om een vaststelling voor de NOW-1 aan te vragen. Op dit moment zijn er minder dan de helft van de vaststellingsaanvragen van de NOW-1 ontvangen. Het is van belang te beseffen dat werkgevers die niet op tijd een vaststellingsaanvraag doen, te maken krijgen met nihilstelling van de subsidie.

Om nihilstellingen te voorkomen, zet de minister in op het wegnemen van de bestaande belemmeringen bij het doen van een tijdige aanvraag. Zo kondigt Koolmees aan dat de al bestaande aanvullende  veertienwekentermijn voor het aanleveren van een accountantsverklaring bij het indienen van een vaststellingsaanvraag ook gaat gelden voor de aanlevering van derdenverklaringen.

Daarnaast gaat hij ook in op de aanvullende communicatie die ik samen met UWV zal inzetten om werkgevers te wijzen op het belang van het tijdig indienen van een vaststellingsaanvraag.

In deze brief informeert hij ook over twee wijzigingen die zien op de controle van de NOW door accountants.

Uiterlijk 31 oktober 2021

Op dit moment zijn er 64.000 vaststellingsaanvragen van de NOW-1 binnengekomen. Dit is minder dan de helft van de ongeveer 140.000 toegekende NOW-1-subsidies. Circa 76.000 werkgevers moeten dus nog een vaststellingsaanvraag voor de NOW-1 indienen. Werkgevers hebben nog tot en met uiterlijk 31 oktober 2021 om een vaststelling voor de NOW-1 aan te vragen.

Het naar achteren verschuiven van de sluitingsdatum van het vaststellingsloket vindt de minister geen wenselijke stap binnen het vaststellingsproces NOW-1.

De minister gaat in op enkele wijzigingen waarmee hij de belemmeringen in het vaststellingsproces van de NOW1 probeert weg te nemen.

1. 14-wekentermijn voor derdenverklaring

Door drukte bij accountantskantoren en andere organisaties die een derdenverklaring mogen verstrekken is het lastig om deze verklaringen tijdig te verkrijgen.

In alle NOW-regelingen is echter opgenomen dat werkgevers die een accountantsverklaring nodig hebben maar deze nog niet kunnen overleggen, op verzoek binnen veertien weken de  vaststellingsaanvraag aan kunnen vullen met een accountantsverklaring. Dit is in de uitvoering zo ingeregeld dat werkgevers bij het doen van de vaststellingsaanvraag bij UWV de optie kunnen aanvinken dat zij nog wachten op een accountantsverklaring.

Recht op 14 weken uitstel

Vanaf het moment dat zij de vaststellingsaanvraag doen en deze optie aanvinken, hebben ze recht op veertien weken uitstel. Zij moeten vervolgens de aanvraag opnieuw indienen, deze keer met de accountantsverklaring.

Het is wel van groot belang dat er een vaststellingsaanvraag wordt gedaan vóór de sluitingsdatum van het vaststellingenloket op 31 oktober 2021 en dat er tijdens de aanvraag wordt aangegeven dat de verklaring nog volgt. Alleen dan kan de werkgever gebruik maken van de veertienwekentermijn om een aanvraag te doen die volledig is en dus inclusief verklaring.

Op dit moment geldt deze termijn van veertien weken alleen voor accountantsverklaringen. Ook rondom de afgifte van de derdenverklaringen speelt drukte de sector parten, mede omdat deze  derdenverklaringen ook door accountants afgegeven kunnen worden.

In de praktijk zijn het ook vaak accountants die derdenverklaringen afgeven. Het is daarom wenselijk dat werkgevers die een derdenverklaringen moeten aanleveren daarvoor ook een extra termijn van veertien weken krijgen. De NOW-regelingen (NOW-1, -2, -3 en -4) worden hier op korte termijn op aangepast. Ook voor deze werkgevers geldt uiteraard dat ze wél uiterlijk 31 oktober een vaststellingsaanvraag moeten doen.

2. Aanvullende communicatie

De minister zet samen met UWV in op aanvullende en uitgebreide communicatie over de naderende deadline voor de vaststellingsaanvragen van 31 oktober en de veertienwekentermijn om de aanvraag aan te vullen met een accountants- of derdenverklaring.

3. Concernbegrip binnen NOW

Vanaf de start van de NOW zijn er veel vragen over het gehanteerde concernbegrip binnen de NOW. Werkgevers en accountants hebben de minister erop gewezen dat het concernbegrip zoals dat op dit moment wordt gehanteerd, bij complexe, vaak internationale, bedrijfsstructuren mogelijk tot problemen kan leiden.

Na intensief overleg met de NBA is er een oplossing gekomen voor deze problematiek, zonder afbreuk te doen aan het concernbegrip.

Werkzaamheden beperken

Wanneer de accountant tijdens zijn onderzoek vastloopt vanwege een bijzonder complexe structuur, hij niet zeker weet of het concern volledig is, of als een verder onderzoek niet tegen economisch verantwoorde kosten kan worden uitgevoerd of zelfs onmogelijk is, dan mag hij zijn werkzaamheden beperken.

Voordat een accountant dit mag doen, moet deze wel altijd een verplichte set aan werkzaamheden hebben uitgevoerd. Samen met de NBA zijn deze werkzaamheden inmiddels bepaald en deze worden vastgelegd in de accountantsprotocollen en de Standaard 3900N.

Inherente beperking

Wanneer de accountant de controle niet volledig kan uitvoeren, kan deze na uitvoering van de verplichte werkzaamheden een zogenoemde oordeelonthouding met inherente beperking afgeven. Deze inherente beperking zal geen volledige nihil vaststelling van de subsidie tot gevolg hebben, maar een korting betekenen van 10 procent op de gehele NOW-subsidie.

Met deze korting wordt een forfaitaire correctie doorgevoerd voor het feit dat de volledigheid van de NOW-groep niet zeker vastgesteld kan worden maar dat er ook geen aanwijzingen zijn dat de NOW-groep onvolledig is. Dit geldt voor zowel de controles met een beperkte als met een redelijke mate van zekerheid en zowel voor de aanvragen op concern- als werkmaatschappijniveau.

De bovenstaand beschreven inherente beperking volgt dus alleen wanneer de accountant voldoende medewerking heeft gekregen vanuit de groep, tenminste de verplichte set aan werkzaamheden heeft uitgevoerd, geen aanwijzingen heeft dat het concern niet correct is bepaald en de groepssamenstelling niet tegen economisch verantwoorde kosten kan worden gecontroleerd.

4. Controle SV-loon in buitenland

Een ander probleem binnen de accountantscontrole betreft de controle op de aanwezigheid van SV-loon in het buitenland.

Wanneer sprake is van buitenlandse entiteiten binnen een concern, zal in het controleproces onder andere moeten worden vastgesteld of bij deze entiteiten Nederlands SV-loon wordt verloond.

In die gevallen telt de omzet van deze entiteiten namelijk mee voor de bepaling van de omzetdaling. De controle van alle buitenlandse entiteiten, soms ver buiten Europa, kan tijdrovend en daardoor kostbaar zijn en leidt naar alle waarschijnlijkheid vaak tot de conclusie dat een buitenlandse entiteit geen Nederlands SV-loon verloont en daarmee geen onderdeel van de NOW-groep uitmaakt.

Laag risico

De kans dat sprake is van verloning van SV-loon buiten Nederland is klein en wanneer dit voorkomt zal dit voornamelijk in de grenslanden van Nederland zijn. Vanwege dit lage risico en het belang dat de minister hecht aan een balans tussen controle enerzijds en administratieve lasten anderzijds, kunnen accountants op basis van deze lage risico-inschatting hun controlewerkzaamheden op SV-loon in het buitenland bijstellen en verminderen. De NBA zal in de Standaard aangeven welke werkzaamheden in dat geval nodig zijn.

Data loketten vaststelling NOW-3

De sluitingsdata van de drie tranches van de NOW-3 worden gelijkgetrokken met de sluitingsdatum van het loket van de NOW-4. Dit geeft werkgevers maximaal de ruimte om de vaststellingsaanvraag van de NOW-3 (derde, vierde en vijfde tranche) samen te laten controleren met de vaststellingsaanvraag van de NOW-4 en daadwerkelijk kosten te kunnen besparen voor het verkrijgen van de accountantsverklaring.

Concreet betekent dit dat de opening van de vaststellingsloketten er als volgt uit zal zien:

Vaststellingsloket per
tranche
NOW-periode Opening loket Sluiting loket
NOW-1 (eerste tranche) – ongewijzigd Maart t/m mei
2020
7 oktober 2020 31 oktober 2021
NOW2 (tweede tranche) – ongewijzigd Juni – September
2020
14 maart 2021 5 januari 2022
NOW-3.1 (derde tranche) Oktober t/m december
2020
3 oktober 2021 22 februari 2023
NOW-3.2 (vierde tranche) Januari t/m
maart 2021
30 januari 2022 22 februari 2023
NOW-3.3 (vijfde tranche) April t/m juni
2021
30 januari 2022 22 februari 2023
NOW-4 (zesde tranche) –
ongewijzigd
Juli t/m september
2021
Uiterlijk 1 juni 2022 22 februari 2023

Kamerbrief over wijzigingsregelingen NOW najaar 2021 en vaststelling NOW-1

Categorie: Nieuws Tags: NOW-regeling, UWV

Tags: NOW-regeling, UWV

Gerelateerde artikelen

24 januari 2023

Deadline definitieve berekening vier periodes NOW in zicht: 22 februari

19 januari 2023

Ziek melden werknemer – is werknemer kort of lang ziek?

17 januari 2023

Eigen risico dragen WGA en risico tien jaar WGA-uitkering betalen

13 januari 2023

Stand uitvoering sociale zekerheid – update december 2022

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023

NIRPA

Opleidingen

30
jan
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
(senior) Loonadviseur
Scab
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur
Flynth
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Senior Salarisadministrateur
Flynth
HR adviseur (extern)
Scab
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Salarisadministrateur
Ruigrok
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
(senior) Loonadministrateur
Scab
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Payroll Professional
CROP
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Medior Salarisspecialist
Infacto
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Senior Salarisspecialist
Infacto
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salarisadministrateur
Flynth
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV