De werkgever moet na ontvangst van de ontslagvergunning het volgende doen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen:
- Zeg de arbeidsovereenkomst schriftelijk op.
- Houd rekening met de juiste opzegtermijn.
- Houd rekening met een eventueel opzegverbod.
Let op: heeft de werkgever een ontslagvergunning gekregen, dan kan er toch een opzegverbod gelden. In die situatie heeft de werkgever dus wel een ontslagvergunning, maar mag de werkgever de werknemer toch niet ontslaan.
Hoe opzeggen?
De werkgever heeft maximaal 4 weken de tijd om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Je doet dit door de werknemer schriftelijk te laten weten dat je de arbeidsovereenkomst opzegt en vanaf welke datum.
Bewijs bij geschillen
Als de werkgever met de werknemer onenigheid krijgt over het opzeggen, dan moet je kunnen aantonen dat je de overeenkomst hebt opgezegd en op welke datum. UWV raadt aan om de opzegging per brief te doen en de brief aangetekend te versturen. Bewaar een kopie van de brief. Dan kun je aantonen wat de bezorgdatum is en naar welk adres je de brief hebt gestuurd.
Opzegtermijn
Je zegt de arbeidsovereenkomst meestal tegen het einde van de maand op. De opzegtermijn begint zodra de werknemer de opzegging heeft ontvangen.
In de cao of de arbeidsovereenkomst staat hoelang de opzegtermijn is. Als er geen termijn is vastgelegd, dan geldt de wettelijke opzegtermijn. Hoe langer de werknemer in dienst is geweest, hoe langer de wettelijke opzegtermijn is, namelijk:
- minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn;
- 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn;
- 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn;
- 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn.
Samen met de werknemer kun je schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao.
Als de werkgever zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet hij de werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als de werkgever zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.
Minus periode ontslagaanvraag
Van de opzegtermijn mag je de periode aftrekken waarin UWV de ontslagaanvraag heeft behandeld. De periode van de behandeling gaat in op de datum waarop UWV een complete ontslagaanvraag ontvangt en eindigt op de datum waarop de ontslagvergunning is afgegeven. Voorwaarde om deze periode af te mogen trekken is dat minimaal een maand opzegtermijn overblijft. Deze termijn is ook opgenomen in de ontslagvergunning.
Bron: UWV