De tweede tegemoetkoming NOW is voor een periode van 4 maanden: juni, juli, augustus en september 2020. Alle werkgevers kunnen NOW aanvragen, ook als zij al eerder NOW hebben aangevraagd.
Het aantal aanvragen voor NOW 2.0 is aanzienlijk lager dan voor NOW 1.0.
In totaal hebben sinds 6 juli 45.182 werkgevers een aanvraag ingediend voor NOW 2.0. Inmiddels hebben 40.506 werkgevers een voorschot ontvangen. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van bijna 1,5 miljard euro. Deze werkgevers hebben samen 791.505 mensen in dienst. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 53 procent.
Wijzigingen t.ov. NOW 1.0
Voor de tweede aanvraagperiode NOW is het een en ander gewijzigd ten opzichte van de eerste aanvraagperiode NOW. Zo mag de werkgever in principe geen winstuitkering en bonussen uitkeren aan aandeelhouders, bestuur en directie, en geen eigen aandelen kopen. Daarnaast moet de werkgever werknemers stimuleren om zich bij te scholen of om te scholen. En UWV verlaagt de tegemoetkoming met 5 procent als de werkgever voor 20 of meer werknemers een ontslagaanvraag indient bij UWV.
Wat betreft de berekening:
- UWV berekent de omzetverlies op basis van 4 maanden.
- De verhoging van de loonkosten om vakantiegeld, pensioenpremie en andere werkgeverslasten te compenseren is 40 procent.
- UWV gaat uit van de loonsom van maart 2020 (of november 2019).
De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de loonsom en het omzetverlies. Bij de berekening gaat UWV uit van de totale loonsom exclusief vakantiegeld, 13e maand of eindejaarsuitkering.
Bereken het percentage verwachte omzetverlies over 4 maanden met de Rekenhulp omzetverlies
Tegemoetkoming
De tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in twee termijnen betaald. Bij de eerste betaling ontvangt de werkgever de tegemoetkoming voor de eerste 2 maanden. De tweede betaling voor de andere 2 maanden doet UWV ongeveer 2 maanden na de eerste betaling.
Openbaar
Als de werkgever NOW aanvraagt, gaat hij ermee akkoord dat de naam van de organisatie, de vestigingsplaats, het voorschot en de definitieve tegemoetkoming openbaar gemaakt worden. Alle andere gegevens, zoals het adres, worden dus niet openbaar gemaakt.
Aanvragen
De werkgever kan een tegemoetkoming NOW aanvragen met het aanvraagformulier dat op UWV.nl staat. Houd deze gegevens bij de hand:
- De bedrijfsgegevens: naam, adres, telefoonnummer (bij voorkeur een mobiel telefoonnummer), e-mail, KVK-nummer, gegevens contactpersoon.
- Het loonheffingennummer.
Voor ieder loonheffingennummer moet je een aparte aanvraag indienen. - De 4 maanden waarover de werkgever minstens 20% omzetverlies verwacht.
- Het verwachte percentage omzetverlies in die periode. Schat dit percentage zo precies mogelijk in. Zo voorkom je dat de werkgever een te hoog bedrag ontvangt en misschien later geld moet terugbetalen.
- Het rekeningnummer en de tenaamstelling.
Dit is het rekeningnummer dat de Belastingdienst gebruikt om te veel betaalde loonheffingen aan de werkgever terug te betalen. - Een kopie van het bankafschrift (scan of schermafbeelding).
Let op: je kunt alleen een Nederlands adres opgeven.
Op de aanvraag moet je een intentieverklaring ondertekenen.
Gegevens wijzigen of aanvraag intrekken
Na het aanvragen van de tegemoetkoming NOW kun je sommige gegevens nog wijzigen.
Het verwachte percentage omzetverlies kun je altijd verhogen. Neem hiervoor contact op met UWV Telefoon NOW via 088 – 898 20 04
De loonsom kun je niet wijzigen. UWV gaat uit van de gegevens die je in de loonaangifte aan de Belastingdienst heeft doorgegeven.
Na de aanvraag kun je het loonheffingennummer niet meer wijzigen. Heb je op een verkeerd loonheffingennummer een aanvraag gedaan, dan kun je deze aanvraag wel intrekken. Daarna kun je een nieuwe aanvraag doen op het juiste loonheffingennummer.
Je trekt de aanvraag in door UWV een brief te sturen. Daarin leg je uit waarom je de aanvraag wilt intrekken. Stuur een kopie van de beslissing op de aanvraag mee. Het adres is:
UWV
Postbus 90055
5600 PH EINDHOVEN
Let op: als je de aanvraag intrekt en al een bedrag hebt ontvangen, dan moet je dit aan UWV terugbetalen.
Wil je de aanvraag intrekken of de betalingen stopzetten, stuur dan een brief met uitleg waarom je geen gebruik meer van de NOW wilt maken. Stuur een kopie van de beslissing op de aanvraag mee. Dit moet naar bovenstaand adres in Eindhoven.
Let op: als je de aanvraag intrekt en al een bedrag hebt ontvangen, dan moet je dit terugbetalen. Zet je de betalingen stop, dan hoef je niet meteen terug te betalen. Bij de definitieve berekening bepaalt UWV hoeveel je nog krijgt of moet terugbetalen.