Als UWV de aanvraag toekent, ontvangt de werkgever een voorschot op de tegemoetkoming.
Voor de definitieve berekening van de tegemoetkoming (de vaststelling van het tegemoetkomingsbedrag waar de werkgever uiteindelijk recht op heeft) moet je later opnieuw een aanvraag doen. Als dan blijkt dat het voorschot te hoog was, moet de werkgever het te veel ontvangen bedrag terugbetalen. Bij een te laag voorschot krijg je een nabetaling.
Betere inschatting
Deze simulatietool geeft je een indicatie van de hoogte van het voorschot en of je na definitieve berekening een bedrag moet terugbetalen of juist van UWV ontvangt. Je kunt in deze simulatie zelf bedragen invullen en verschillende scenario’s doorberekenen. Zo kun je vooraf een betere inschatting maken welke financiële gevolgen een aanvraag NOW heeft voor de bedrijfsvoering.
Aan de uitkomsten in deze simulatie kunnen geen rechten worden ontleend.
In het aanvraagformulier tweede periode NOW kies je de periode waarover je het meeste omzetverlies verwacht. Dit is een periode van 4 maanden. Je kunt deze periode laten beginnen op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020.
Berekening tegemoetkoming
Voor de berekening van het voorschot en de definitieve tegemoetkoming heb je de volgende gegevens nodig:
- Verwacht omzetverlies over de periode in de aanvraag.
- Werkelijke omzetverlies over de periode in de aanvraag.
- Loonsom in maart 2020; of, als in maart geen loon is uitbetaald, de loonsom in november 2019.
- Loonsom in juni, juli, augustus en september 2020.
Ontslag om bedrijfseconomische redenen
Als de werkgever tussen 1 juni en 30 september 2020 ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvraagt voor een of meer werknemers, dan wordt de definitieve tegemoetkoming verlaagd. De verlaging is 3 keer de loonsom van de werknemer(s) voor wie hij ontslag aanvraagt, over de totale periode van 4 maanden.
Mogelijke situaties
1 Loonsom lager
Is de loonsom in juni, juli, augustus en september 2020 lager dan 4x de loonsom in maart 2020? Dit betekent meestal dat het definitieve bedrag waar je recht op hebt, lager is dan het ontvangen voorschot. Je moet het te veel ontvangen bedrag dan terugbetalen.
Hoeveel de werkgever moet terugbetalen, hangt ook af van het omzetverlies dat uiteindelijk is geleden.
2 Loonsom hoger
Is de loonsom in juni, juli, augustus en september 2020 hoger dan 4x de loonsom in maart 2020? Dan heeft dat geen gevolgen voor de tegemoetkoming. Het definitieve bedrag waar de werkgever recht op heeft, wordt hierdoor niet hoger.
3 Minder omzetverlies dan verwacht
Heeft de werkgever minder omzetverlies geleden dan verwacht? Dit betekent meestal dat het definitieve bedrag waar hij recht op heeft, lager is dan het ontvangen voorschot. De werkgever moet het te veel ontvangen bedrag dan terugbetalen.
4 Meer omzetverlies dan verwacht
Heeft de werkgever meer omzetverlies geleden dan verwacht? Dan kan het definitieve bedrag waar hij recht op heeft, hoger zijn dan het ontvangen voorschot. De werkgever ontvangt dan een nabetaling.
Ga naar de Rekentool hoogte subsidie NOW 2
Met de Rekenhulp omzetverlies kun je het percentage omzetverlies over een periode van 4 maanden berekenen. Dit percentage moet je opgeven bij de aanvraag van een tegemoetkoming NOW. Deze rekenhulp is mede mogelijk gemaakt door SZW en UWV.