Veel werkgevers vinden de Werkwijzer Poortwachter voor het gebruik in de praktijk te omvangrijk, te ingewikkeld en niet goed leesbaar. Zij willen snel weten welke stappen zij in het re-integratieproces moeten zetten en waarop ze in het algemeen moeten letten. Daar is de quick start voor.
De quick start van 4 pagina’s vervangt de Werkwijzer van 40 pagina’s niet. Meer en gedetailleerde informatie met betrekking tot de re-integratieverplichtingen vind je in de Werkwijzer.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- De werknemer meldt zich ziek.
- De werknemer lijkt langer dan 6 weken ziek te blijven.
- Hervattingskansen vergroten.
- Een re-integratieplan opstellen.
- Een tweesporenbeleid
- De werknemer werkt niet mee.
- Een deskundigenoordeel
Als de ziekte van de werknemer langdurig lijkt te zijn, stelt de bedrijfsarts een Probleemanalyse op. Dat doet hij in ieder geval altijd na zes ziekteweken.
Binnen twee weken na de Probleemanalyse stelt de werkgever samen met de werknemer een Plan van aanpak op. De werkgever heeft dus uiterlijk in de achtste ziekteweek een Plan van aanpak opgesteld.
Minstens een keer in de zes weken bespreekt de werkgever met de werknemer de voortgang van de re-integratie. Na 52 weken volgt een verplichte (Eerstejaars-)evaluatie. Daarvan doet de werkgever verslag in een evaluatieformulier. Zij kunnen een wijziging van het Plan van aanpak noodzakelijk maken.
Re-integratietraject
Het re-integratieplan beschrijft een persoonsprofiel en een zoekprofiel van de zieke werknemer. Deze vormen de basis voor een re-integratietraject. Daarin staat wat nodig is om de werknemer zo snel mogelijk bij een andere werkgever in een geschikte functie te laten starten.
Quick start bij Werkwijzer Poortwachter