Het doel van de TOGS is om ondernemers die een dominant effect zien op hun bedrijfsvoering door het wegblijven van de consument als direct gevolg van de kabinetsmaatregelen, snel ondersteuning te bieden in de dekking van hun vaste kosten, zoals de huur van een bedrijfspand.
Bij de oprichting is aangegeven dat indien blijkt dat deze maatregel niet toereikend is, in een latere fase besloten kan worden om meer sectoren voor de eenmalige tegemoetkoming in aanmerking te laten komen.
Direct getroffen sectoren
In eerste instantie is bij het bepalen van de doelgroep gekeken naar sectoren die direct getroffen waren door de volgende drie overheidsmaatregelen:
- gedwongen sluiting van bepaalde bedrijven;
- het verbod op het organiseren van bijeenkomsten en evenementen; en
- het negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Non-food retail
Na analyse van de sinds vrijdag 27 maart 2020 gedane aanvragen voor de TOGS en de recente acute, negatieve ontwikkelingen van de winkelomzetten, heeft het kabinet zaterdag 28 maart 2020 aangekondigd dat ondernemers in de non-food retail (inclusief non-food markthandel) vanaf 30 maart 2020 ook aanspraak kunnen maken op de eenmalige tegemoetkoming, mits ze aan de overige gestelde
vereisten voldoen.
Ondernemers in de sector non-food retail kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen als direct gevolg van de kabinetsaanwijzing om 1,5 meter afstand te houden en zoveel mogelijk thuis te blijven. Het betreft ook bedrijven die direct getroffen worden door het wegblijven van consumenten als gevolg van de kabinetsaanwijzingen.
Tweede aanvulling
Daarnaast is op dinsdag 7 april jl. gecommuniceerd dat wordt voorzien in een tweede aanvulling met een aantal sectoren, waarvan gegeven de huidige economische ontwikkelingen aannemelijk is dat deze ook direct door de kabinetsmaatregelen zijn getroffen, zoals kampeerterreinen, monumentenzorg (uitbating van monumentale panden), vervoer per taxi, dierentuinen en fysiotherapeuten. Ook yoga-instituten kunnen door deze uitbreiding een aanvraag indienen sinds 15 april 2020.
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wordt de volledige lijst van
sectoren die in aanmerking komen gecommuniceerd.
Hoofdactiviteit (SBI-code)
De enige manier om zo veel mogelijk rechthebbenden in deze crisis snel van een tegemoetkoming te voorzien, is deze geautomatiseerd, langs eenvoudige beslisregels toe te kennen. Daarom is er bij de vormgeving van de TOGS besloten om ondernemers aan de hand van hun hoofdactiviteit (SBI-code) en aanvullende voorwaarden, in aanmerking te laten komen voor de tegemoetkoming.
Om ondernemers, zoals de motorrijschoolhouders, tegemoet te komen, heeft het kabinet de TOGS-regeling opgesteld, die de ondernemers snel ondersteuning biedt in de dekking van hun vaste kosten, zoals de kosten van lesvoertuigen.
De SBI-codes van de markthandel zijn ook opgenomen in de TOGS.
Verkeerde SBI-code
Ondernemers die, op basis van hun hoofdactiviteit, menen in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een verkeerde SBI-code, dit melden bij RVO.nl. RVO.nl zal deze verzoeken dan per geval bekijken op redelijkheid en billijkheid, dan wel toetsen aan de economische activiteit waarmee de onderneming in het Handelsregister staat ingeschreven.
Culturele en Creatieve Industrie
Voor de Culturele en de Creatieve Industrie zijn de volgende relevante SBI-codes toegevoegd:
- Openbare bibliotheken 91.01.1
- Kunstuitleencentra 91.01.2
- Overige culturele uitleencentra en openbare archieven 91.01.9
- Monumentenzorg 91.03
- Productie van films (geen televisiefilms) 59.11.1
- Productie van televisieprogramma’s 59.11.2
- Facilitaire activiteiten voor film- en televisieproductie 59.12
- Distributie van films en televisieproducties 59.13
- Maken en uitgeven van geluidsopnamen 59.20
- Fotografie 74.20.1
- Ontwikkelwinkels 74.20.2
- Ontwikkelcentrales 74.20.3
Sectorspecifieke criteria
Er worden sectorspecifieke criteria gehanteerd om te voorkomen dat ondernemers die ook omvangrijke vaste lasten, anders dan personeelslasten, hebben maar staan ingeschreven op het woonadres, door de vestigingsvereiste tussen wal en schip vallen. Om ook die ondernemers in aanmerking te laten komen voor de TOGS, zal er van hen een aanvullende verklaring worden gevraagd, waaruit moet blijken dat de bedrijfsactiviteiten van de aanvrager een zekere minimale omvang hebben.
Ambulante handel
Voor de sector ambulante handel is het kenmerkend dat ondernemers een fysieke inrichting of fysieke productiemiddelen hebben buiten de woning. Daarom is deze sector uitgesloten van de eis dat het woonadres gescheiden moet zijn van het vestigingsadres.
Andere regelingen
Het kabinet heeft tot een breed pakket aan maatregelen besloten om ondernemers en bedrijven op verschillende manieren te ondersteunen. Het is dus goed mogelijk dat ondernemers die weliswaar niet in aanmerking komen voor de TOGS, wel een beroep kunnen doen op andere regelingen.
Eenvoudige beslisregels
De enige manier om zo veel mogelijk rechthebbenden in deze crisis snel van een tegemoetkoming te voorzien, is deze geautomatiseerd, langs eenvoudige beslisregels toe te kennen. Individuele beoordeling is geen haalbare kaart. Het kabinet hecht er zeer aan dat de tegemoetkoming bij de ondernemers terecht komt die er recht op hebben. Daarom wordt achteraf gecontroleerd of geen misbruik is van de regelingen is geweest.
Samenloop NOW en TOGS
Het kabinet verwacht van ondernemers dat zij geen misbruik maken van de TOGS-regeling, en dat zij hun verantwoordelijkheid in dit opzicht nemen. Er is niet voor gekozen om een dergelijke antisamenloopbepaling expliciet in de NOW-regeling te stellen.
Dividenden of bonussen
Het controleren of dividenden of bonussen binnen een onderneming die zijn uitgekeerd in 2020, zou de regeling minder eenvoudig maken en voor de uitvoering en controle op naleving ingewikkelder. Al eerder heeft minister Wiebes een moreel appél gericht aan werkgevers om alleen een beroep te doen op de NOW als dit noodzakelijk is. Het uitkeren van dividenden of bonussen tijdens een periode waarin ook een beroep op subsidie van de overheid wordt gedaan, past naar zijn mening dan ook niet bij elkaar.
Beantwoording eerste set Kamervragen schriftelijk overleg bedrijfslevenbeleid