Duizenden langdurig zieke werknemers komen straks financieel in de knel door de coronacrisis, zo blijkt uit een inventarisatie van het CNV.
Veel bedrijven zijn op dit moment gesloten waardoor zieke werknemers niet kunnen re-integreren. Of er is geen capaciteit op de werkvloer om mensen te begeleiden bij hun re-integratie. Daarnaast worden veel medische behandeltrajecten nu uitgesteld door corona. Deze behandelingen zijn echter wel vaak nodig om ervoor te zorgen dat mensen weer aan het werk kunnen, zoals een rugoperatie. Ook hierdoor loopt de re-integratie spaak.
Vertraagde re-integratie
CNV-voorzitter Piet Fortuin:
“Momenteel bellen langdurig zieke leden ons plat met dit soort klachten. Buiten hun schuld om vertraagt hun re-integratie waardoor ze straks financieel in de knel komen. Als ze niet binnen twee jaar re-integreren, verliezen ze in veel gevallen hun baan en krijgen ze tot wel 30% minder inkomen.”
Het UWV geeft aan dat de werkgever de loondoorbetalingsperiode niet hoeft te verlengen door de coronavertraging.
Verlenging
Fortuin:
“Wij vinden het terecht dat de werkgever hier niet voor op hoeft te draaien. Er is tenslotte sprake van overmacht. Maar de werknemer betaalt hierdoor nu een onnodig hoge prijs. We roepen minister Koolmees daarom op om de loondoorbetalingsperiode te verlengen voor mensen wiens re-integratie door de coronacrisis is vertraagd.”
Het CNV heeft hierover samen met FNV en VCP de brief ‘uitvoering van de sociale zekerheid in de Corona-crisis’ naar de Tweede Kamer gestuurd.