Het kabinet heeft vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen genomen om onze gezondheid te beschermen, banen en inkomens te behouden en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.
Deze maatregelen zorgen ervoor dat werkgevers werknemers kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een financiële overbrugging en maken het mogelijk dat geld in de bedrijven blijft via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden.
Kans op misbruik
Maandelijks miljarden euro’s aan steun. Aangezien dit sterk vereenvoudigde maatregelen zijn die een snelle invoering kennen, is kans op misbruik van deze regelingen.
De rechercheurs van Opsporing Inspectie SZW en de FIOD (Belastingdienst) hebben daarom voor het opsporen van dit misbruik de handen ineengeslagen. Zij geven prioriteit aan het opsporen en oppakken van diegenen die fraude plegen met de steunmaatregelen. Politie, toezichthouders en private partijen ondersteunen met signalen en meldingen de opsporing van misbruik. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat het streven is dat verdachten snel voor de rechter kunnen komen.
Fraude is onacceptabel. Het benadeelt werknemers en bedrijven die het echt nodig hebben en er recht op hebben.
Meldformulier klachten i.v.m. corona
De Inspectie SZW roept mensen op die denken dat wordt gefraudeerd met deze steunmaatregelen, dit bij de Inspectie te melden. Dat kan via het meldformulier coronavirus COVID-19.
Met het invullen van dit meldformulier kunnen klachten of signalen over risico’s van corona op de werkplek zo goed mogelijk in behandeling worden genomen.
Je kunt melding doen over de volgende onderwerpen:
- Onvoldoende afstand op de werkvloer
- Zieke werknemer aanwezig op de werkvloer
- Zieke huisgenoten en ik moet toch werken
- Thuiswerken is niet toegestaan terwijl de werkzaamheden het wel toelaten
- Onvoldoende (hygiënische) maatregelen
- Geen/onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen
- Overschrijding maximaal aantal werkuren
- Arbeidsmiddel wordt niet meer gekeurd/onderhouden i.v.m. corona
- Werkgever dreigt met ontslag
- Overuren worden niet uitbetaald
- Werkgever wijzigt loon en/of werkuren zonder toestemming
- Fraude met corona gerelateerde subsidie/regelingen