Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken heeft het wetsvoorstel Breed Offensief aan de Tweede Kamer gestuurd. De geplande inwerkingtreding van het wetsvoorstel is 1 januari 2021.
Loonkostensubsidie
Loonkostensubsidie compenseert werkgevers in de loonkosten van werknemers met een productiviteit die lager ligt dan het minimumloon. Werkgevers vinden het aanvragen en gebruiken van loonkostensubsidie complex. Daarom komt er straks één loonwaardebepaling voor werkgevers. Zo komt er een einde aan de verschillende manieren waarop gemeenten de loonwaarde bepalen.
Daarnaast gaan gemeenten gaan meer op dezelfde manier werken en wordt het proces rond ziekmelding eenvoudiger.
Maatregelen
De voorgestelde maatregelen in een overzicht:
Er komt:
1 Eén manier van werken met loonkostensubsidie door gemeenten
Intentie van het wetsvoorstel is dat alle gemeenten over een paar jaar brieven sturen die er hetzelfde uitzien. En dat zij op dezelfde manier een besluit nemen over loonkostensubsidie en het betalen hiervan.
2 Eén manier voor het bepalen van de loonwaarde
Er komt één methode in begrijpelijke taal. Die methode helpt om uit te zoeken: hoe snel iemand kan werken. of hij goed kan werken. hoeveel tijd iemand echt kan werken.
De nieuwe methode is nu al klaar. De gemeenten bereiden zich hier in 2020 op voor. In 2021 moeten de medewerkers van de gemeenten de nieuwe methode gebruiken. Ook UWV gaat deze methode toepassen. Met deze methode kunnen medewerkers van een gemeente bepalen hoeveel geld (loonkostensubsidie) zij aan een werkgever geven als die iemand met een beperking in dienst neemt.
3 Aanvraag om hulp bij werk
Voor werkgevers en mensen met een beperking wordt het duidelijker in de wet dat zij de gemeente om hulp kunnen vragen bij het vinden van werk. En ook als ze willen blijven werken. De gemeente beslist welke hulp nodig is.
4 Loonkostensubsidie voor iemand die al tijdje werkt
Het kabinet wil dat het voor iedereen die door de gemeente aan het werk wordt geholpen en al een tijdje werkt mogelijk wordt om alsnog loonkostensubsidie aan te vragen als dat nodig is.
5 Eén ‘loket’ waar werkgevers vragen kunnen stellen
Gemeenten, UWV en werkgevers hebben straks ‘één loket’ waar werkgevers met hun vragen terecht kunnen. Ook komt er een overzicht van de mensen die zij in dienst kunnen nemen. Hierop staat wat die mensen kunnen en wat zij graag doen.
6 Eenvoudiger proces rond ziekmelding
Als de werknemer ziek is, hoeft de gemeente de loonkostensubsidie aan de werkgever niet meer stop te zetten. De werkgever hoeft alleen een ziekmelding te doen bij UWV. Dit gaat met ingang van 1 januari 2022 in.
5 Mensen in de bijstand mogen een deel van hun loon houden
Mensen met een beperking die in deeltijd met loonkostensubsidie gaan werken mogen 15 procent van hun loon houden bovenop de bijstandsuitkering als zij niet meer uren kunnen werken. Hiervoor is een maximum van 136,26 euro per maand. Dit geldt voor twaalf maanden, met de mogelijkheid voor gemeenten om dit te verlengen.
6 Makkelijker maken om stappen te zetten richting werk
De ‘vier weken zoektermijn’ uit de Participatiewet verdwijnt voor mensen met een beperking. Deze vierwekentermijn betekent dat een gemeente pas na vier weken bijstand mag geven aan iemand jonger dan 27 jaar. Jongeren met bijstand zijn daardoor bang om te gaan werken omdat zij vier weken moeten wachten op bijstand. Als de ‘vier weken zoektermijn’ wordt geschrapt, hoeven zij niet langer bang te zijn, want zij krijgen de uitkering meteen.
In de Wajong wordt geregeld dat mensen die zijn gaan werken altijd weer een Wajonguitkering kunnen krijgen als het werken stopt. Tot aan de pensioenleeftijd.
Er komt een makkelijk hulpmiddel waarmee mensen met een uitkering kunnen uitrekenen wat er met hun uitkering en hun andere inkomen gebeurt als zij gaan werken: de Combinatie Rekentool.
Factsheet meer mensen met arbeidsbeperking aan het werk
Kamerbrief voortgang breed offensief