De werknemer heeft met ingang van 2020 vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag.
De opbouw van de transitievergoeding wordt gelijk voor alle werknemers, ongeacht hun leeftijd en de duur van het dienstverband. De verhoogde opbouw voor werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn vervalt.
Berekening transitievergoeding
De berekening van de transitievergoeding gaat vanaf 1 januari 2020 als volgt:
- De werknemer krijgt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag;
- De transitievergoeding over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst wordt berekend volgens de formule:
(bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris)
x (1/3 bruto maandsalaris /12 ).
Deze formule wordt ook gebruikt voor het berekenen van de transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd.
Uitzonderingen
Op het recht op de transitievergoeding bestaat een aantal uitzonderingen:
- het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer
- de werknemer is bij ontslag nog geen 18 jaar en heeft tijdens het dienstverband gemiddeld niet meer dan 12 uur per week gewerkt.
- het gaat om ontslag wegens en na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
- werkgever is failliet, heeft surseance van betaling of op de werkgever is de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing.
- in een cao staat dat bij bedrijfseconomische redenen voor het ontslag kan worden afgeweken van de transitievergoeding. In de cao moet een voorziening staan die bijdraagt aan het beperken van de werkloosheid of er moet sprake zijn van een andere redelijke financiële vergoeding, of een voorziening die bestaat uit een combinatie van beide.
- het tijdelijke contract loopt af en werkgever en werknemer spreken al bij voorbaat af dat het contract binnen ten hoogste zes maanden wordt voortgezet en het nieuwe contract tussentijds kan worden opgezegd.
Bepaal je situatie
Als je de tool van het ministerie van Sociale Zaken hebt doorlopen, ontvang je een conclusie waarin is aangegeven of er recht bestaat op een transitievergoeding en hoe hoog de transitievergoeding is. Dit is gebaseerd op de door jou ingevulde gegevens.
Voor de berekening van de transitievergoeding moet je het bruto maandsalaris van de werknemer weten.
Als er geen vast bedrag per maand is afgesproken wordt het maandsalaris berekend door te kijken naar wat er gemiddeld per maand betaald wordt, of door afspraken over provisie of stukloon om te rekenen naar een maandsalaris.
Start de rekentool transitievergoeding
Transitievergoeding vanaf eerste dag arbeidsovereenkomst per 2020