De wildgroei aan verschillende soorten arbeidscontracten vormt een bedreiging voor de rechtsstaat. Dat zei Hans Borstlap, de voorzitter van de commissie op het Labour Law Lands festival, het congres van de Nederlandse arbeidsrechtjuristen, aldus het FD.
Borstlap liet de aanwezige advocaten een dik pak papier zien met de diverse contracten die in Nederland bestaan met daarnaast de uitleg die nodig is om te begrijpen welk beschermingsniveau elke contractvorm biedt.
Wat doet de commissie?
De commissie Regulering van werk is in november 2018 in het leven geroepen om het kabinet te adviseren over hoe de overheid de regels, wetgeving en belastingen rond de arbeidsmarkt in de toekomst wil vormgeven.
De commissie Borstlap onderzoekt hoe werk er in de toekomst uit gaat zien en met wat voor wetten en regelgeving de overheid daar het beste bij kan aansluiten. Zo kijkt de commissie naar de juridische regels rondom arbeidscontracten, maar ook naar eventuele aanpassingen in onder meer vast en tijdelijk werk, arbeidsongeschiktheid, belastingen en zzp.
De commissie komt 23 januari 2020 met zijn eindadvies.
Slechte flex
Ook vindt Borstlap dat de ‘slechte flex’ in Nederland terug moet worden gedrongen,
‘We kunnen maatschappelijk en politiek niet hebben dat 2,2 miljoen mensen er een beetje bijhangen.’
Universeel fundament
Verder pleit hij voor een ‘universeel fundament’ aan bescherming voor alle werkenden inclusief de groeiende groep van zzp’ers en platformwerkers.