Bijna de helft van de werkgevers heeft werknemers met loonbeslagen. Een loonbeslag is een belangrijk signaal dat de werknemer financiële problemen heeft.
Aan een loonbeslag gaat een heel traject van betalingsherinneringen en aanmaningen vooraf. Ga daarom bij de eerste signalen van een loonbeslag zo snel mogelijk met de werknemer in gesprek. Daarmee kun je de geldzorgen van de werknemer helpen beperken.
Voordat een deurwaarder loonbeslag legt, krijgt de werkgever een informatieverzoek. Dit is een goed moment om de werknemer te waarschuwen dat:
- er een loonbeslag aankomt;
- hij mogelijk het loonbeslag kan voorkomen door een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser; en
- het verstandig is om hulp te zoeken, omdat er waarschijnlijk meer geldzorgen of betalingsachterstanden zijn.
Bij de beslaglegging berekent de deurwaarder de beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat de werknemer nog van zijn salaris ontvangt op zijn betaalrekening voor vaste lasten en boodschappen.
Video’s
Sammen, een coöperatie met financiële coaches in heel Nederland, beantwoordt vanaf nu iedere week een vraag in een korte video in de reeks Do’s en dont’s bij loonbeslag. Denk aan: ‘Wat te doen bij een loonbeslag?’ Wat zijn precies de verplichtingen van een werkgever bij loonbeslag? Je wilt het loonbeslag natuurlijk wel goed verwerken, ook voor de werknemer.
Sammen, sterk in financiële coaching, heeft 10 video’s gemaakt over do’s en dont’s bij loonbeslag die de komende tijd beschikbaar worden.
Ga naar het Youtube-kanaal om alle video’s over loonbeslag te zien
Zie ook de site Financieel fitte werknemers
https://www.salarisvanmorgen.nl/2019/09/05/nieuwe-normen-beslagvrije-voet-bij-loonbeslag/