
Jonge technologiebedrijven zijn in Nederland minder succesvol dan in andere landen. Nederland heeft meer dan 2,2 keer zo veel startups per capita heeft als het Europese gemiddelde, maar het percentage van startups dat succesvol doorgroeit naar scale-ups ligt met 19% onder het EU-gemiddelde van 22%. De toegang tot talent vormt daarbij een van de grootste belemmeringen.
Het kabinet heeft besloten een fiscale regeling uit te werken om de toegang tot talent te verbeteren door medewerkersparticipatie te bevorderen en daarmee de doorgroei van startups en scale-ups te bespoedigen.
Belastingkorting op voordelen uit aandelenopties
De fiscale regeling geeft een belastingkorting in de loonbelasting op de voordelen uit aandelenopties, een veelgebruikte vorm van medewerkersparticipatie, voor medewerkers van startups en scale-ups.
De belastingkorting wordt vormgegeven in de vorm van een grondslagversmalling, waardoor het effectieve tarief waartegen de voordelen belast worden in lijn ligt met de belastingheffing op inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2).
Een onderdeel van de fiscale regeling is ook dat het moment van belastingheffing wordt uitgesteld tot uiterlijk het moment waarop de aandelen worden verkocht. Hiermee wordt voorkomen dat belasting wordt geheven op een moment waarop nog geen liquide middelen beschikbaar zijn om deze te voldoen.
Huidige fiscale optieregeling scoort laag
Uit het internationaal vergelijkend onderzoek van Archipel Tax Advice, blijkt dat de huidige Nederlandse fiscale optieregeling laag scoort ten opzichte van concurrerende landen. Veel andere belangrijke landen voor startups en scale-ups, zoals de Verenigde Staten, kennen een lagere heffing op dergelijke voordelen en een hogere graad van medewerkersparticipatie onder startups en scale-ups.
Lager salaris én aandelenoptiepakket
De fiscale regeling faciliteert dat startups en scale-ups een lager salaris kunnen aanbieden, aangevuld met een aantrekkelijk aandelenoptiepakket. Daarmee wordt ook de behoefte aan extern kapitaal voor startups en scale-ups lager, een tweede belangrijk knelpunt in de doorgroei van startups en scale-ups.
Inwerkingtreding: 1 januari 2027
Er wordt toegewerkt naar een inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2027, met een horizonbepaling van 7 jaar. De regeling wordt op dit moment nader uitgewerkt tot een wetsvoorstel. Daarbij wordt de uitvoerbaarheid geborgd.
Ook wordt gekeken naar staatssteunaspecten van de maatregel. Vóór het zomerreces stuurt het kabinet een brief met een nadere toelichting op dit voorstel, in lijn met de motie van het lid Van Eijk (VVD).
Dekking
Het kabinet schaft de salderingsregeling in de energiebelasting en het verlaagde btw-tarief op logies af. Daarnaast is in het voorjaar besloten om de stakingsaftrek en meewerkaftrek af te bouwen en vervolgens af te schaffen per 2030. Uit de evaluatie van de regelingen blijkt dat het doel achterhaald en niet meer legitiem is. De middelen die daarmee vrijkomen vormen de dekking voor een nieuwe fiscale regeling werknemersopties voor startups en scale-ups.
Kamerbrief over fiscale beleids- en uitvoeringsagenda 2025