
Werkgevers betalen niet alleen het loon van medewerkers. Er komen ook andere kosten bij kijken. Wil je weten welke kosten dit zijn en hoe je de totale werkgeverslasten berekent? Verzuimspecialist Sazas zet 5 vragen en antwoorden op een rij.
1. Wat zijn werkgeverslasten?
De werkgeverslasten zijn de verplichte kosten die een werkgever betaalt bovenop het salaris van de medewerkers. In de video legt Edwin van Vliet, Adviseur Inkomen bij Sazas, dit begrip verder uit.
2. Waaruit bestaan werkgeverslasten?
Werkgeverslasten zijn dus de wettelijke verplichte kosten bovenop het salaris. Deze bestaan uit:
- loonbelasting;
- premie volksverzekeringen (AOW, Anw en Wlz);
- premies werknemersverzekeringen (WW, WAO, WIA en ZW);
- inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (werkgeversheffing en soms de bijdrage Zorgverzekeringswet);
- vakantiegeld.
Naast de verplichte kosten zijn er ook aanvullende kosten waarmee een werkgever rekening moet houden. Deze kosten hebben bijvoorbeeld te maken met afspraken in de cao of de individuele arbeidsovereenkomsten. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
- pensioenregeling;
- reis- en verblijfskosten;
- onkostenvergoedingen;
- secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan: een laptop, leaseauto of dertiende maand;
- personeelsverzekeringen, zoals een verzuimverzekering;
- medewerkersvoorzieningen, zoals een werkplek of werkkleding;
- werving en selectie van personeel;
- het opleiden van medewerkers.
3. Waarom is het handig om werkgeverslasten te berekenen?
Als een medewerker ziek is, betaalt de werkgever niet alleen het brutoloon. Ook de werkgeverslasten worden doorbetaald. Deze kosten liggen gemiddeld tussen de 20% en 35% van het brutosalaris. Het is daarom handig om inzicht te hebben in de hoogte van deze lasten.
4. Hoe kan ik de werkgeverslasten berekenen?
Werkgeverslasten bereken je door alle kosten voor de medewerkers overzichtelijk op een rij te zetten. Denk hierbij aan afspraken die in de cao staan. Controleer ook het personeelshandboek en de individuele arbeidscontracten. Zo krijg je een compleet beeld van de totale werkgeverslasten.
5. Kun je werkgeverslasten verzekeren?
Bij Sazas kunnen werkgeverslasten worden meeverzekerd met de verzuimverzekering.
Vakantiegeld valt ook onder de werkgeverslasten. Maar bij Sazas hoef je dit niet apart mee te nemen in de werkgeverslasten die worden verzekerd. Het vakantiegeld is namelijk al opgenomen in ons loonbegrip. Het maakt deel uit van het verzekerd jaarloon dat voor de medewerkers wordt doorgegeven.
Sazas voorkomt en vermindert samen verzuim
Sazas is een verzuimspecialist die werkgevers ontzorgt bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van zowel henzelf als hun medewerkers. Naast diverse verzuimoplossingen biedt Sazas ook verzuimbegeleiding in samenwerking met betrouwbare partners. Voor een gezond bedrijf zijn vitale medewerkers essentieel. Toch kan ziekte soms niet worden voorkomen. Sazas ondersteunt bedrijven dan bij het beperken van deze (financiële) risico’s en helpt hen om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen en verminderen.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.