Het ministerie van Financiën blijft ook in 2025 schijnzelfstandigen inzetten en overtreedt daarmee de Wet DBA die de Belastingdienst vanaf volgend jaar gaat handhaven. Mogelijke boetes of naheffingen voor bemiddelingsbureaus zijn voor rekening van het ministerie zelf. Dit bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van Zipconomy. Het gaat om circa 580 zzp’ers die werken aan de hersteloperatie van de toeslagenaffaire bij een speciaal daarvoor ingericht tijdelijk team. Dat laat de Volkskrant weten.
Tweede Kamerleden Thierry Aartsen en Wendy van Eijk hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht ‘Ministerie van Financiën verlengt contracten met schijnzelfstandigen betrokken bij hersteloperatie toeslagenaffaire‘ van ZiPconomy van 8 december 2024. De Kamervragen zijn gesteld aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretarissen van Financiën.
Het betreft twaalf Kamervragen waarvan we er zeven uitlichten.
- Wat is de reden dat het kabinet besluit om bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) ook na 1 januari 2025 door te gaan met het werken met schijnzelfstandigen ondanks dat hetzelfde kabinet juist wil dat de rest van Nederland niet meer met schijnzelfstandigen werkt?
- Wat is de reden dat het kabinet besluit om bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) ook na 1 januari 2025 door te gaan met het werken met schijnzelfstandigen ondanks dat hetzelfde kabinet juist wil dat de rest van Nederland niet meer met schijnzelfstandigen werkt?
- Vindt het kabinet het rechtvaardig en geloofwaardig om zichzelf niet aan de wet te houden terwijl het de handhavingsstrategie wel doorzet om andere partijen zich wel aan de wet laten houden?
- Herinnert u zich uw antwoorden tijdens het mondelinge vragenuur over de problemen met handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) waarbij u aangeeft dat schijnzelfstandigheid “vaak gepaard gaat met uitbuiting en misstanden”? Hoe geloofwaardig acht het kabinet deze woorden wanneer het zelf besluit door te blijven werken met schijnzelfstandigen?
- Wat doet het kabinet wanneer blijkt dat de Rijksoverheid ook op andere plekken dan bij de UHT nog na 1 januari 2025 gebruik blijft maken van schijnzelfstandigen?
- Bent u bereid om de handhavingsstrategie voor de Wet DBA te herzien door bijvoorbeeld prioritair te handhaven op schijnzelfstandigen met een uurtarief onder het rechtsvermoedenbedrag uit de conceptwet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) van 34 euro per uur, aangezien het aannemelijk is dat zij veel vatbaarder zijn voor de door u genoemde uitbuiting en misstanden?
- Wat bedoelt het kabinet met “de afspraken die in de Tweede Kamer zijn gemaakt ten aanzien van de inzet van schijnzelfstandigen ten behoeve van de hersteloperatie”? Kan het kabinet aangeven in welk wetsvoorstel de Kamer hier expliciet afspraken over heeft gemaakt?