Werkgevers kunnen een tegemoetkoming krijgen voor de kosten die zij maken voor het scholen van nieuwe medewerkers, of voor huidige medewerkers die zich verder willen ontwikkelen naar een nieuwe functie of specialisatie.
Sectoraal Ontwikkelpad
De opleiding moet onderdeel uitmaken van een zogeheten Ontwikkelpad. In een sectoraal Ontwikkelpad is te zien welke functies er in een sector zijn en welke opleidingen nodig zijn om die functie uit te voeren. De subsidie geldt alleen voor opleidingen die in Ontwikkelpaden voor maatschappelijke cruciale sectoren staan. Dit zijn de sectoren kinderopvang, techniek, zorg, groen, onderwijs en ICT.
Naast individuele werkgevers kunnen ook samenwerkingsverbanden van werkgevers- en werknemersorganisaties en/of O&O-fondsen deze subsidie aanvragen om werkgevers in hun sector te ondersteunen met deze subsidiemogelijkheid.
Tegemoetkoming
De scholingssubsidie wordt onderdeel van de SLIM-regeling, die leren en ontwikkelen in het mkb stimuleert. Het betreft een tegemoetkoming. Van de aanvragende partijen wordt ook een eigen bijdrage verwacht.
Resterende middelen STAP-budget
Tot 2027 is er € 73,7 mln. beschikbaar voor deze scholingssubsidie. Dit betreft de resterende middelen van de STAP-budgetregeling, die per 1 januari 2024 is afgeschaft. Met deze nieuwe scholingssubsidie wil het kabinet dit geld gerichter inzetten om de arbeidsmarkttekorten in maatschappelijk cruciale sectoren aan te pakken.
Reageren op de internetconsultatie kan tot 20 december 2024.
Wijziging van de SLIM regeling i.v.m. de toevoeging van de subsidiëring van scholingstrajecten