Met de aanpassing van het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers wordt gevolg gegeven aan de verschillende reacties die op het wetsvoorstel zijn gekomen, vanuit de samenleving en van uitvoeringsinstanties zoals het UWV en de Belastingdienst. Van Hijum verwacht daarom het voorstel niet meer vóór de zomer van 2025 in te kunnen dienen bij de Tweede Kamer.
Op dit moment zijn de meeste zelfstandigen niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een deel acht een verzekering niet nodig of vindt de kosten te hoog, maar een deel kan zich niet verzekeren door hun leeftijd, medische aandoening of medische geschiedenis. Bij langdurige uitval verliezen zij hun inkomen.
Verplicht verzekerd tot AOW-leeftijd
Het wetsvoorstel Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (Baz) zorgt ervoor dat elke zelfstandige tot de AOW-leeftijd verzekerd is. Door deelname verplicht te stellen kunnen risico’s worden gedeeld en kosten relatief laag worden gehouden. De premie voor deze collectieve verzekering bedraagt 6,5% van het inkomen, met een maximum van € 195 per maand.
Op de internetconsultatie zijn in totaal 2.260 reacties binnengekomen, waarvan 1.755 openbare reacties. De meeste reacties zijn van individuele personen en bedrijven.
Uitvoerbaarheid
Ook is er door het UWV en de Belastingdienst gekeken naar de uitvoerbaarheid. Zij hebben kritiek op de grondslag op basis waarvan de premie wordt geheven, namelijk de winst uit onderneming. Dit is ook de grondslag voor de inkomstenbelasting en de Zorgverzekeringswet. Ook is er kritiek op de benodigde capaciteit die nodig is om het uit te voeren en de complexiteit van het huidige voorstel. Van Hijum schrijft dat hij deze knelpunten gaat bestuderen.