Het Nederlandse pensioenstelsel is opnieuw het beste ter wereld. Dit blijkt uit de 16e Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) van Mercer.
De pensioenindex vergelijkt 48 stelsels met elkaar. Na Nederland volgen IJsland, Denemarken en Israël. Onderaan de lijst staan India, Indonesië en Argentinië.
“Het Nederlandse stelsel blijft ruimschoots koploper op het gebied van adequaatheid. De combinatie van AOW met een pensioen uit arbeid zorgen voor een netto vervangingsratio van maar liefst 93%. Daarnaast zorgen sterkte regelgeving en de flexibiliteit, bijvoorbeeld met betrekking tot de ingangsdatum, voor een houdbaar en betrouwbaar stelsel. De recente verandering van ons pensioenstelsel kan deze houdbaarheid nog versterkten”, aldus Marc Heemskerk, European partner retirement bij Mercer.
Van DB- naar DC-regeling
Pensioenstelsels over de hele wereld bewegen steeds meer van traditionele pensioenregelingen (DB) naar beschikbare premieregelingen (DC). Het rapport van Mercer en CFA Institute onderzoekt de kansen en uitdagingen die gepaard gaan met DC-regelingen voor zowel pensioenfondsen als particuliere pensioenregelingen.
Flexibel en persoonlijk systeem
Het feit dat mensen steeds langer leven, stap voor stap met pensioen gaan, of na een paar jaar pensioen (deels) weer aan het werk gaan, vraagt om een flexibel en persoonlijk systeem. DC-regelingen zijn dit. Ook hebben DC-regelingen voordelen voor flexwerkers en contractmedewerkers. Zij kunnen hier veel makkelijker aan deelnemen dan de traditionele DB-regeling.
In cijfers
Nederland had de hoogste totale indexwaarde (84,8), gevolgd door IJsland (83,4) en Denemarken (81,6). De Index gebruikt het gewogen gemiddelde van de sub-indexen van adequaatheid, duurzaamheid en integriteit. Voor elke sub-index waren de systemen met de hoogste waarden Nederland voor adequaatheid (86,3), IJsland voor duurzaamheid (84,3) en Finland voor integriteit (90,8).
De toenemende levensverwachting, hoge rentetarieven en stijgende zorgkosten hebben extra druk op de overheidsbudgetten gelegd om pensioenprogramma’s te ondersteunen, waardoor de scores dit jaar iets lager zijn. Verschillende pensioenstelsels, waaronder China, Mexico, India en Frankrijk, hebben recent hervormingen doorgevoerd om hun scores te verbeteren. De meest recente pensioenhervormingen in China, die aangekondigd werden in september, zijn nog niet meegenomen in de Index-score.