Werkgevers zijn niet van plan de werknemers te verplichten vaker naar kantoor te komen. Zij zijn overwegend tevreden met de huidige verhouding tussen werken thuis en op kantoor.
Zorgen rond thuiswerken hebben vooral te maken met het in stand houden van de sociale cohesie binnen de organisatie. Dat laat werkgeversvereniging AWVN weten op basis van haar vierde onderzoek naar de stand van zaken rond hybride werken.
Uit het AWVN-ledenonderzoek ‘Hybride werken nieuwe realiteit’ blijkt dat de helft van alle Nederlanders regelmatig thuiswerkt. Dat is iets minder dan in vorige onderzoeken. Vermoedelijk heeft dit te maken met het verdwijnen van alle ‘corona-effecten’.
3 dagen per week naar kantoor
Thuiswerkers komen gemiddeld 3 dagen per week naar kantoor bij een volledige werkweek. Dat betreft vooral de dinsdagen en donderdagen en in veel minder mate woensdagen en vrijdagen.
Deze werkverdeling is opmerkelijk stabiel: ook bij het eerste AWVN-onderzoek naar hybride werken (2020) was de verhouding thuis/kantoor al 2:3. Op thuiswerkdagen krijgen de meeste werknemers 2,35 euro thuiswerkvergoeding, het fiscale maximum.
Geen kantoorplicht
Bij 94 procent van de werkgevers wordt thuisgewerkt. Dat is hetzelfde percentage als vorig jaar. Driekwart van alle deelnemende werkgevers is tevreden met de huidige situatie. 70 procent van alle onderzoeksdeelnemers is niet van plan op dit gebied iets te wijzigen.
Een op de drie werkgevers overweegt wel actie om het personeel vaker naar kantoor te laten komen. Van een ‘kantoorplicht’ lijkt echter geen sprake. De belangrijkste reden om werknemers te stimuleren vaker naar kantoor te komen, is om de sociale cohesie tussen medewerkers te versterken.
Volgens AWVN is de houding van werkgevers te verklaren door het goede overleg dat in Nederland wordt gevoerd over zaken als thuiswerken. AWVN vindt dat dit soort vraagstukken op de werkvloer thuishoren en dat gebeurt in de praktijk dus ook. Verder constateert AWVN dat werkgevers de voordelen zien van thuiswerken, zoals betere werk-privébalans voor werknemers, zonder negatieve effecten op de prestaties.
Spreiding thuiswerkdagen vaak lastig
Dat werkgevers overwegend tevreden zijn met de huidige stand van zaken, zegt niet dat zij de situatie perfect vinden. Naast de zorg over de samenhang en relatie tussen medewerkers spelen ook praktische zaken. Zo zijn kantoren op dinsdag en donderdag vaak overvol. Spreiding van thuiswerkdagen over de werkweek blijkt heel lastig. Vooral omdat werknemers hun werkweek hebben vastgelegd en moeilijk kunnen schuiven, bijvoorbeeld vanwege zaken als kinderopvang.
Aan het AWVN-onderzoek Hybride werken nieuwe realiteit namen 358 werkgevers mee. Zij vormen qua bedrijfstak en omvang een goede afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven.