Het rapport ‘Beter geregeld’ is een verdere uitwerking van de Ondernemersagenda ‘Vernieuwen, Versnellen, Verbinden’ en werd op 27 augustus door MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof overhandigd aan de minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts.
Grootste knelpunten van alle sectoren:
- 71 tot 93 wettelijke verplichtingen per bedrijf;
- loondoorbetaling bij ziekte (incl. meewerken aan re-integratie) is grootste knelpunt;
- hoe kleiner het bedrijf, hoe hoger de regeldrukkosten (wat zwaar drukt op de marges);
- circa 2/3 van de regeldrukkosten gaat op aan externe adviseurs (15-45% aan interne kosten en voor 55-85% aan externe kosten, afhankelijk van de sector) 10% tot 1/3 van alle verplichtingen is slecht werkbaar (afhankelijk van sector).
De generieke knelpunten betreffen:
- Loondoorbetaling bij ziekte
- Ontslag bij langdurige arbeidsongeschiktheid
- Betalen transitievergoeding tijdelijk contract
- WAB
- CBS-enquêtes
- Het uitvoeren van de RI&E
- Aantonen naleving privacyregels.
Risico-Inventarisatie & Evaluatie
De handreiking bevat een aantal concrete voorbeelden op het gebied van doorgeslagen regeldruk waar ondernemers dagelijks tegenaan lopen. Zo is Nederland het enige land in Europa waar ondernemers verplicht externe toetsing moeten inhuren voor de Risico-Inventarisatie & Evaluatie – waarbij dat ook nog eens door drie verschillende deskundigen moet worden getoetst. Dit is een extra kostenpost van 500 miljoen voor ondernemers. Voorstellen om de regeldruk te verminderen:
- Schaf de verplichte externe toetsing af of vereenvoudig deze aanzienlijk.
- Schrap de RI&E-verplichtingen voor laagrisicobedrijven, vooral voor kleine ondernemers.
- Verminder de regeldruk op arbogebied, bijvoorbeeld door het schrappen van jaarlijkse keuringen van veilige arbeidsmiddelen.
Rapportageplicht grensoverschrijdend gedrag
Een wetsvoorstel dat volgens de ondernemers zo snel mogelijk moet worden ingetrokken betreft de rapportageplicht grensoverschrijdend gedrag.
“Er is een wetsvoorstel in de maak (weten we vanwege MKB-toets) die een gedragscode grensoverschrijdend gedrag + klachtenregeling + klachtencommissie verplicht stelt aan bedrijven en in detail voorschrijft hoe deze regelingen er uit moeten zien. Bedrijven met minder dan 10 werknemers zijn uitgezonderd. Het is in feite een uitwerking art. 3.2 Arbowet: “De werkgever voert, binnen het algemeen arbeidsomstandighedenbeleid, een beleid gericht op voorkoming en indien dat niet mogelijk is beperking van psychosociale arbeidsbelasting.”.”
“Door bedrijven te verplichten een gedragscode, klachtenregeling en klachtencommissie in te voeren en aan te stellen en deze zaken ook nog eens in detail voor te schrijven hoe deze er uit moeten zien, wordt aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de vorm gegoten van administratieve procedures en compliance. Het ligt zeer voor de hand dat ook dit voorstel het advies dictum 4 (intrekken voorstel) van ATR gaat krijgen, want met deze administratieve verplichtingen wordt grensoverschrijdend gedrag niet voorkomen. Het wetsvoorstel is nog niet in consultatie. Dus intrekken ervan is laaghangend fruit.”
Meetbare reductiedoelstellingen
De meest effectieve methode voor het aanpakken van regeldruk zijn meetbare reductiedoelstellingen. Voor het gehele bedrijfsleven zou er een nullijn moeten gelden (one in, one uit). Voor individuele sectoren is het MKB-Indicatorprogramma een succesvolle methode gebleken om regeldruk op kosten en werkbaarheid in kaart te brengen.
Neem advies ATR serieus
Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) is in het leven geroepen om politiek en overheid te adviseren over regeldrukeffecten van voorgenomen wet- en regelgeving. Ondanks dat meer dan de helft van adviezen negatief is, gaat het merendeel gewoon door. Voor het verminderen van regeldruk is het essentieel dat het ATR een groter mandaat krijgt, haar adviezen worden opgevolgd en dat er veel scherper getoetst wordt op regeldruk in de startfase, aldus de ondernemers.