Deze toelichting geeft je een overzicht van de foutmeldingen die je in een foutenrapport over een tijdvak in het 1e halfjaar van 2024 kunt tegenkomen, en uitleg over de manier waarop je de fouten kunt herstellen.
Het kan zijn dat je een foutenrapport kreeg omdat je een fout maakte in de werknemersgegevens van de aangiften loonheffingen over het 1e halfjaar van 2024.
Voor de aangiften loonheffingen over het 1e halfjaar van 2024 hebben de Belastingdienst en UWV een aantal kwaliteitscontroles vastgesteld. Als bij deze geautomatiseerde controles blijkt dat de aangeleverde gegevens niet aan de eisen voldoen, kan de Belastingdienst de aangifte weigeren.
Foutmeldingen werknemersgegevens
Zitten er in een aangifte alleen fouten die niet leiden tot een weigering van de aangifte, dan stuurt de Belastingdienst een foutenrapport ‘Foutmeldingen werknemersgegevens’ naar het adres dat je hebt opgegeven als correspondentieadres.
Deze toelichting bevat informatie over het type fout met een korte omschrijving en een instructie om de fout te herstellen en in het vervolg te voorkomen. Hoe zo’n foutenrapport eruit ziet, lees je in hoofdstuk 3. In hoofdstuk 4 vind je een toelichting op de foutmeldingen die in een foutenrapport kunnen staan. Voor hulp bij het oplossen van problemen kun je contact opnemen met de softwareontwikkelaar van het aangiftepakket.
Aangifte loonheffingen
Als de werkgever werknemers in dienst heeft of uitkeringen verstrekt, ben je verplicht loonheffingen in te houden en te betalen. Dat doe je met de maandelijkse of vierwekelijkse (digitale) aangifte loonheffingen.
De aangifte loonheffingen bestaat uit twee delen:
- de werknemersgegevens: dit zijn de gegevens per werknemer, zoals naam, adres en woonplaats, en loongegevens;
- de collectieve gegevens: dit zijn de totalen van de werknemers gegevens en de gegevens van eventuele eindheffingen en afdrachtverminderingen.
Deze toelichting gaat over de geautomatiseerde controle van de werknemersgegevens in de aangiften over de maanden januari tot en met juni of periode 1 tot en met 6 van 2024. Bij die controle van werknemersgegevens kan de Belastingdienst fouten constateren. Je moet deze fouten herstellen. Dit is in het belang van de werkgever en de werknemers.
Werknemersgegevens
De Belastingdienst controleert in 2024 niet alle werknemersgegevens. Er kunnen dus nog fouten zitten in de werknemersgegevens die de Belastingdienst niet heeft gecontroleerd. Hier kan de Belastingdienst later op terugkomen. De werknemersgegevens die de Belastingdienst in het 1e halfjaar van 2024 wel controleert, vind je in hoofdstuk 4.
Handboek Loonheffingen
Misschien heb je na het lezen van de toelichting toch nog vragen. Raadpleeg dan het Handboek Loonheffingen 2024, dat je in de loop van februari vindt op belastingdienst.nl/loonheffingen. In dit handboek kunt u onder andere lezen hoe u correcties moet indienen.
Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens loonaangifte 1e halfjaar 2024