• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
Home » Algemeen verbindend verklaren (avv) in cao’s en afwijkende afspraken

Algemeen verbindend verklaren (avv) in cao’s en afwijkende afspraken

Nieuws

Minister Van Gennip van SZW reageert op een motie over algemeen verbindend verklaarde cao-bepalingen die als knellend  of belemmerend worden ervaren.

18 juli 2023 door Salaris Vanmorgen

De minister heeft daarbij expliciete aandacht voor het stimuleren van het gebruik van hardheidsclausules. De conclusie is dat er nu geen aanleiding is om de al bestaande afwijkingsmogelijkheden van algemeen verbindend verklaarde cao-bepalingen aan te passen.

Inventarisatie bij sociale partners

Het cao-stelsel is van grote betekenis voor de arbeidsverhoudingen in Nederland. Collectieve arbeidsvoorwaarden en het algemeen verbindend verklaren (avv) van cao-bepalingen creëren rust en stabiliteit. Ook biedt het stelsel cao-partijen de ruimte om maatwerk toe te passen.

Op verzoek van de Tweede Kamer via de motie Smals heeft de minister bij sociale partners geïnventariseerd “welke algemeen verbindend verklaarde bepalingen in cao’s als knellend of belemmerend worden ervaren”.

Meer gelijke concurrentieverhoudingen

Eén van de belangrijkste uitkomsten van ons cao-stelsel is dat het bijdraagt aan meer gelijke concurrentieverhoudingen. Wanneer individuele werkgevers gehouden zijn om arbeidsvoorwaarden op alle werknemers toe te passen, kan men hier geen concurrentievoordeel uit halen en wordt een race-to-the-bottom op arbeidsvoorwaarden in een branche of sector voorkomen. Daarnaast zijn de transactiekosten voor werkgevers en werknemers lager doordat op bedrijfs-, branche- of sectorniveau wordt gesproken over arbeidsvoorwaarden.

Meer wendbaarheid en maatwerk

In de motie wordt ook aangegeven dat het algemeen verbindend verklaren van cao’s een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de onderhandelingspositie van werknemers en het voorkomen van concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Maar de motie kaart ook aan dat in sommige gevallen de algemeen verbindend verklaarde bepalingen als te knellend of belemmerend worden ervaren door werkgevers en werknemers. Hierbij wordt genoemd dat voor een toekomstbestendige en wendbare arbeidsmarkt bij werkgevers en werknemers een behoefte bestaat aan meer wendbaarheid en maatwerk.

Afwijkende afspraken

Cao-partijen hebben de mogelijkheid ruimte te creëren in de cao voor afwijkende afspraken, bijvoorbeeld door te kiezen voor een minimum-cao, het opnemen van een hardheidsclausule, een decentralisatie- of dispensatiebepaling, of door aanpassing van de werkingssfeer.

Minimum-cao

Bij een minimum-cao kan ten voordele van de werknemer van een cao worden afgeweken van de gemaakt afspraken. Met een minimumbepaling kan dit ook op het niveau van specifieke cao-bepalingen worden afgesproken.

Hardheidsclausule

Ook met een hardheidsclausule kan worden afgeweken van een cao-bepaling, bijvoorbeeld in de situatie dat een werknemer of werkgever hier onevenredig nadelig door wordt getroffen.

Decentralisatie- of dispensatiebepaling

Met een decentralisatiebepaling krijgen werkgevers de mogelijkheid om op ondernemingsniveau in overleg met de ondernemingsraad of  personeelsvertegenwoordiging afspraken te maken die afwijken van de cao. En door middel van een dispensatiebepaling of uitzondering in de werkingssfeer kunnen cao-partijen overeenkomen dat een bedrijf of subsector geheel of gedeeltelijk wordt of kan worden uitgezonderd van de toepasselijkheid van de cao.

Daarnaast kunnen belanghebbenden (waaronder werkgevers of werknemers) die menen dat cao-bepalingen in een specifieke situatie knellen bedenkingen en dispensatieverzoeken indienen bij de Minister van SZW tijdens de tervisielegging van een avv-verzoek.

Voorbeelden zijn onder andere te vinden in de cao’s Metalektro, Zelfstandige drogisterijbedrijven en Bouw & Infra.

Cao Metalektro

In de cao Metalektro is vastgelegd dat de werkgever in voor werknemers gunstige zin kan afwijken van cao-bepalingen. Afwijken in ongunstige zin van een cao-bepaling is mogelijk wanneer daar belangrijke redenen voor zijn en overeenstemming is bereikt op ondernemingsniveau met de werkgeversorganisatie en de vakbonden.

Ook kan een individuele werkgever een zogenoemde MetalektroB-cao afsluiten met de betrokken vakbond om (in negatieve zin) af te wijken van de cao.

Cao Zelfstandige drogisterijbedrijven

De cao Zelfstandige drogisterijbedrijven bevat een hardheidsclausule voor werknemers voor wie wijziging van werktijden tot ingrijpende tijdelijke of blijvende problemen leidt. Per individueel geval wordt dan in redelijkheid en billijkheid een oplossing gezocht, rekening houdend met belangen van de werkgever en werknemer.

Cao Bouw & Infra

De cao Bouw & Infra bevat een hardheidsclausule in het reglement tijdspaarfonds. Hiermee kan het bestuur van de stichting tijdspaarfonds een afwijkende beslissing nemen indien bepalingen in het reglement in individuele gevallen of in categorieën van gevallen leiden tot niet voorziene of onbedoelde gevolgen.

Afwijkingsmogelijkheid bewuste afweging

De minister vindt het belangrijk dat het opnemen van een afwijkingsmogelijkheid een bewuste afweging is, om de werking van het stelsel niet te ondermijnen. Wanneer bijvoorbeeld de gelijke concurrentieverhoudingen of bescherming van onderhandelingspositie van de werknemers in het geding dreigen te komen, is het creëren van een afwijkingsmogelijkheid niet wenselijk. Dit neemt niet weg dat er behoefte kan bestaan aan maatwerk en flexibiliteit.

Knellende of belemmerende werking?

Bij sociale partners is verkend in hoeverre zij bekend zijn met signalen over algemeen verbindend verklaarde bepalingen die een knellende of belemmerende werking hebben. Hieruit komt naar voren dat wordt herkend dat sommige cao-afspraken door individuele werkgevers als knellend kunnen worden ervaren.

Er wordt daarom belang aan gehecht dat de mogelijkheid bestaat om niet gebonden te zijn aan een algemeen verbindend verklaarde cao. Hierbij wordt echter ook steevast het doel van de cao en het avv-stelsel genoemd; generieke afspraken maken die een gelijk speelveld creëren en concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. Daarom mag ook het afwijken van een cao-afspraak wat betreft sociale partners niet laagdrempelig en ongelimiteerd worden toegepast.

Voldoende mogelijk voor faciliteren afwijkende cao-afspraken

Cao-partijen hebben binnen het huidige stelsel voldoende mogelijkheden voor het faciliteren van afwijkende cao-afspraken. Daarbij wordt door sociale partners aangegeven dat het vervolgens belangrijk is dat partijen zich bij het opstellen van een cao afvragen of uiteenlopende belangen zorgvuldig zijn meegewogen, en de juiste mate van flexibiliteit en maatwerk wordt bewerkstelligd.

Zorgvuldige toepassing afwijkingsmogelijkheden

Ook geven sociale partners aan dat bij een cao naar een totaalbeeld moet worden gekeken. Bij het opstellen van een cao wordt een pakket gemaakt, waarvan niet zomaar van een onderdeel kan worden afgeweken zonder dat dit impact heeft op andere onderdelen van de cao. Dit onderstreept het belang van een zorgvuldige toepassing van afwijkingsmogelijkheden.

Hardheidsclausules stimuleren niet zo wenselijk

Het stimuleren van hardheidsclausules, zoals de motie voorstelt, is dan ook niet zonder meer wenselijk. Cao-partijen kunnen dit bieden voor individuele werkgevers en werknemers wanneer zij dat
passend vinden, maar hebben hier ook andere manieren voor, zoals de cao Metalektro laat zien. Bovendien wordt met het toetsingskader algemeenverbindendverklaring cao-bepalingen geen sturing gegeven op de inhoud van cao’s, omdat dit raakt aan de onderhandelingsvrijheid van sociale partners.

Expertise ligt bij sociale partners

Van Gennip vindt ook dat niet lichtvaardig mag worden omgegaan met het risico van het ondermijnen van het stabiliserende karakter van de cao en avv. De inhoud van cao’s moet worden overgelaten aan sociale partners. Die expertise ligt bij hen. Zij kunnen zelf het beste beoordelen of en welke afwijkingsmogelijkheden, zoals een hardheidsclausule, passend en wenselijk zijn in een sector of branche. Het gesprek met sociale partners geeft nu geen aanleiding om de al bestaande afwijkingsmogelijkheden van algemeen verbindend verklaarde cao-bepalingen aan te passen.

Kamerbrief over collectieve arbeidsvoorwaarden en het algemeen verbindend verklaren (avv) van cao-bepalingen

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsvoorwaarden, collectieve arbeidsovereenkomst (cao), sociale partners

Tags: arbeidsvoorwaarden, collectieve arbeidsovereenkomst (cao), sociale partners

Gerelateerde artikelen

5 juni 2025

Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten krijgt meer vragen over salaris en contract

28 mei 2025

Werkgever moet in cao toegekende maar niet opgenomen extra vrije uren uitbetalen

22 mei 2025

Nieuwe cao voor uitzendkrachten – gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden

20 mei 2025

Sociaal ontwikkelbedrijven kunnen werknemers blijven belonen volgens eigen cao

Hoofdsponsor

Loket.nl en Personio werken samen aan geïntegreerde HR- en payrolloplossing

Kennispartner

Fiscale voorjaarsstorm op komst, ben jij voorbereid?

Partners

Digitalisering en AI: kansen en knelpunten, samenwerking HR en payroll cruciaal
Automatisering lost veel op — maar niet alles
Doe jij ook mee aan het AV-padeltoernooi op 26 juni?
Wat is de impact van AI op HR en toekomst van werk?
Zaken voor elkaar
Werkgeverslasten berekenen: verzuimspecialist Sazas beantwoordt 5 vragen

Meest gelezen berichten

  • Onrechtmatig: valse handtekening werknemer plaatsen om zo arbeidscontract te eindigen 13.6k weergaven

  • Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart 12.7k weergaven

  • Vaststellingsovereenkomst terecht door bewindvoerder vernietigd, geen recht op salaris 9.1k weergaven

  • Wat verdient een salarisadministrateur gemiddeld in 2025? 4.7k weergaven

  • Gemiddelde salarisadministrateur in 2025: vrouw, 48 jaar, met PDL en in loondienst 4.1k weergaven

NIRPA

Opleidingen

23
jun
Module Loonheffingen VPS
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Opfriscursus PDL (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Online cursus Wet bedrag ineens en de Regeling vervroegde uittreding
MOCuitgevers
30
jun
Opfriscursus VPS (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
02
jul
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
08
jul
Prinsjesdagupdate Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
Module Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
17
jul
Training Salarisadministratie
Markus Verbeek Praehep
21
jul
Updatesessie Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jul
Updatesessie Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jul
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
25
aug
Summercourse Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
27
aug
Summercourse Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
28
aug
Summercourse Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
09
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
09
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
09
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
11
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
sep
Online cursus Disfunctionerende werknemer: wat nu?
MOCuitgevers
18
sep
Online cursus Auto, fiets en OV in de salarisadministratie
MOCuitgevers
23
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
23
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
24
sep
Cursus Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Hoe voorkom je loonbeslag bij je werknemer?
MOCuitgevers
30
sep
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
30
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (specialisatie)
MOCuitgevers
02
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
02
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
03
okt
Online cursus omtrent pensioenactualiteiten
MOCuitgevers
06
okt
Online cursus Groene arbeidsvoorwaarden en de gevolgen voor de loonheffingen
MOCuitgevers
07
okt
Samen Sterk: Efficiënte Samenwerking tussen HR en Salarisadministratie
MOCuitgevers
08
okt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
09
okt
Cursus Wwft en AI
MOCuitgevers
09
okt
Online cursus Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
27
okt
Online cursus Ontslag van A tot Z, voorkom fouten en kosten
MOCuitgevers
28
okt
Cafetariaregelingen/uitruilen arbeidsvoorwaarden
MOCuitgevers
30
okt
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
03
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
04
nov
Online cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst
MOCuitgevers
06
nov
Online cursus Werknemers duurzaam binden vanuit juridisch en fiscaal perspectief
MOCuitgevers
18
nov
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
25
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
27
nov
Cursus Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
02
dec
Cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst, incl. proeftijd, concurrentie- en relatiebeding
MOCuitgevers
03
dec
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisadviseur
PIA Group
Manager Payroll Accounting
Forvis Mazars
Salarisadministrateur – Utrecht
VvAA
Manager Loonadministratie en Personeelsadvies
Scab
Manager International Payroll
Forvis Mazars
Salarisadministrateur
DAS
Zelfstandig Salarisadministrateur
Baat accountants & adviseurs
Compensation & Benefits Officer
Vencomatic Group
Salarisadviseur – Naaldwijk
Transport People
Salarisadministrateur – 28 uur per week – Deventer
JP van den Bent
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Traineeship Salarisadministratie – Utrecht
VvAA
Salarisadministrateur
Visser & Visser
Consultant HR & Payroll – FITZ
Strictly People
Salarisadministrateur – Humens Bussum
Strictly People
(Senior) Salarisprofessional met expertise van AFAS
Scab
Traineeship loonadministratie en advies  
Scab
Salarisadministrateur bij a·s WORKS
a•s WORKS
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisadministrateur
Practical accounting
Salarisprofessional – Groningen
aaff

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV