
Minister Schouten gaat in op de stand van zaken betreffende het Wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2022 in relatie tot de voorgestelde Wet toekomst pensioenen.
Samenhang tussen wetsvoorstellen
In het nader rapport bij het Wetsvoorstel toekomst pensioenen heeft minister Schouten al aangegeven dat er samenhang is tussen de voorstellen voor de Wet toekomst pensioenen en de Wet pensioenverdeling bij scheiding.
Inwerkingtreding per 1 januari 2027
In het nader rapport is ook aangegeven dat vanwege de inhoudelijke samenhang de regering van plan is om de inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding op te schuiven naar 1 januari 2027.
Pensioenuitvoerders kunnen in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel dan alvast rekening houden met de uitvoeringstechnische gevolgen van het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding, maar hoeven de voorgestelde maatregelen uit die wet nog niet als zodanig uit te voeren.
Overbruggingsmaatregelen
Omdat uitstel van de inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding betekent dat de beoogde doelen uit deze wet, die geïnitieerd zijn om de bescherming van de scheidende partners te verbeteren, pas in 2027 in werking zullen treden, komt de regering via een nota van wijziging
met overbruggingsmaatregelen waardoor de verdeling van pensioen bij scheiding alvast in de geest van het wetsvoorstel kan plaatsvinden.
Nota van wijziging
De minister is van plan om deze nota van wijziging na de zomer van 2023 naar de Tweede Kamer toe te sturen, eventuele wijzigingen voor het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding als gevolg van de Wet toekomst pensioenen worden daarin ook meegenomen.
De minister verzoekt de Tweede Kamer te wachten met het inplannen van de plenaire behandeling van het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding tot de Kamer de betreffende nota van wijziging heeft ontvangen.