
Als een (ex-)werknemer arbeidsongeschikt wordt en een uitkering op grond van de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten (WGA) ontvangt, wordt die uitkering tien jaar lang aan werkgevers toegerekend.
Fusie, overgang of splitsing
In de Stand van de uitvoering sociale zekerheid van juni 2022 is aangegeven dat de tienjaarperiode een risico vormt, onder meer doordat er in de periode van tien jaar een substantiële kans is op fusies, overgangen van ondernemingen of splitsingen van bedrijven.
Het toerekenen van lasten voor de premiedifferentiatie is hierdoor complex.
Onduidelijkheid voor werkgevers
Daarnaast ontstaat er hierdoor vaak een waaier aan belanghebbende werkgevers aan wie UWV kopieën van uitkeringsbeschikkingen moet versturen op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Zo krijgen ook werkgevers waar de betrokken uitkeringsgerechtigde niet werkt, een kopie. Dat levert voor werkgevers onduidelijkheid op.
Mogelijke oplossingen
Deze complexiteit probeert het ministerie van SZW te beperken door samen met de Belastingdienst en UWV mogelijkheden te onderzoeken om de wetgeving te vereenvoudigen.
Het wetsvoorstel beschikking bij overgang van onderneming is een voorbeeld van een vereenvoudiging. De beoogde inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel is 1 januari 2027.
Een andere mogelijke vereenvoudiging, die UWV noemt in zijn knelpuntenbrief van 17 juni 2022, is inkorting van de WGA-risicoperiode van 10 naar 5 jaar.
Commissie Toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel
Het ministerie van SZW heeft onlangs de onafhankelijke commissie Toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel ingesteld om te adviseren over een toekomstbestendig stelsel. Een dergelijke stelselwijziging past binnen de taakopdracht van de commissie, waarin SZW de commissie vraagt om aandacht te hebben voor de uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en uitlegbaarheid van het stelsel.
Stand van de uitvoering sociale zekerheid – december 2022
Eigen risico dragen WGA op UWV.nl