
Als je loon vanwege een loondoorbetalingsverplichting (7:629 BW) betaalt bij een tijdelijke arbeidsongeschiktheid is dat ook loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Gaat het om loon dat je betaalt na afloop van een loondoorbetalingsverplichting bij een tijdelijke arbeidsongeschiktheid, dan is dat loon uit vroegere dienstbetrekking.
Wat valt er precies onder loon uit tegenwoordige dienstbetrekking en wat valt er onder loon uit vroegere dienstbetrekking?
Loon uit tegenwoordige dienstbetrekking
Loon uit tegenwoordige dienstbetrekking is loon van de werknemer voor het werk dat hij doet. Denk aan het periodieke loon, de vakantiebijslag, de dertiende maanduitkering, gratificaties, tantièmes en nabetalingen hiervan. Het is niet van belang wanneer je het loon uitbetaalt. Vakantiebijslag die je na het einde van de dienstbetrekking betaalt, is bijvoorbeeld ook loon uit tegenwoordige dienstbetrekking.
De volgende loonbestanddelen zijn ook loon uit tegenwoordige dienstbetrekking:
- Loon op grond van inactiviteit, gedurende maximaal 104 weken, dat je aan de werknemer betaalt, omdat de werknemer het afgesproken werk niet kan uitvoeren. Inactiviteit van de werknemer kan bijvoorbeeld ontstaan door weersomstandigheden, onvoldoende orders, gebrek aan productiegrondstoffen, bedrijfsstoringen, brand of ziekte of overlijden van de werkgever. Betaal je dit loon langer dan 104 weken, dan is het loon vanaf de 105e week loon uit vroegere dienstbetrekking.
- Loon op grond van inactiviteit, gedurende maximaal 104 weken, dat je betaalt aan een werknemer die is geschorst, op non-actief is gesteld of tot aan het eind van zijn dienstbetrekking met behoud van loon is vrijgesteld van werk. Betaal je dit loon langer dan 104 weken, dan is het loon vanaf de 105e week loon uit vroegere dienstbetrekking.
- Loon wegens tijdelijke arbeidsongeschiktheid dat je aan de werknemer betaalt op grond van de loondoorbetalingsverplichting van art. 7:629 BW. Deze verplichting geldt in veel gevallen
voor een periode van maximaal 104 weken. In enkele gevallen kan die periode worden verlengd. Voor bepaalde werknemers geldt een kortere periode. - Loon voor beschikbaarheidsdiensten.
- Loon voor oproepkrachten zonder werkgarantie bij een oproep voor minder dan 3 uur. Als de werkgever met de werknemer een overeenkomst hebt zonder werkgarantie en hij roept die werknemer op voor minder dan 3 uur, dan moet hij toch het loon over 3 uur betalen.
- Loon dat je bij ziekte of zwangerschap maximaal 104 weken doorbetaalt of zolang de dienstbetrekking nog duurt.
- Uitkeringen ingevolge de ZW indien de dienstbetrekking van de werknemer, waarin de ZW-uitkering is ontstaan, nog niet is beëindigd. Als de ZW-uitkering wordt betaald terwijl de dienstbetrekking is beëindigd, geldt de groene tabel.
Voor een ZW-uitkering waarvan het recht op uitkering uiterlijk in 2019 was ontstaan, was sprake van overgangsrecht waardoor de witte tabel nog maximaal 2 jaar van toepassing was. Per 2022 is die 2-jaarstermijn overschreden. In 2022 is er daarom geen overgangsrecht meer.
Op loon van de werknemer uit tegenwoordige dienstbetrekking pas je de witte loonbelastingtabellen toe.
Loon uit vroegere dienstbetrekking
Loon uit vroegere dienstbetrekking heeft meestal te maken met een beëindigde dienstbetrekking. Het is geen vergoeding voor het werk zelf, maar iets wat de werknemer krijgt omdat hij vroeger heeft gewerkt.
Ontslagvergoedingen of beëindigingsvergoedingen, pensioen-, prepensioen- en vroegpensioenuitkeringen zijn dus loon uit vroegere dienstbetrekking. Ook een aantal andere uitkeringen zijn loon uit vroegere dienstbetrekking. De voornaamste uitkeringen zijn:
- AOW-, Anw-, IOAW-, IOAZ-, Waz-, Wet Wajonguitkeringen en uitkeringen op grond van de Toeslagenwet.
- WAO/WIA, WW en soortgelijke buitenlandse arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
- Ziektewetuitkering voor zover deze betrekking hebben op de periode waarin de dienstbetrekking is beëindigd of zover deze niet voortvloeien uit een vrijwillige verzekering. Tenzij er reeds op
31 december 2020 recht bestond op een ziektewetuitkering en deze uitkering doorloopt in 2021 en eventueel daarna. - Loon wegens tijdelijke arbeidsongeschiktheid dat je aan de werknemer betaalt na afloop van de periode waarvoor de loondoorbetalingsverplichting van art. 7:629 BW geldt. Voor de periode waarvoor de loondoorbetalingsverplichting van 7:629 BW geldt, gebruik je voor dit loon de witte tabel.
- Bijstandsuitkeringen, uitkeringen op grond van de wet REA en gemeentelijke inkomensondersteunende uitkeringen, voor zover deze zijn belast voor de inkomstenbelasting
- Lijfrente-uitkeringen, uitgekeerd aan uitkeringsgerechtigden die in Nederland wonen
- Uitkeringen aan verzetsdeelnemers en oorlogsslachtoffers
- Uitkeringen die loon uit vroegere dienstbetrekking zijn en die worden uitbetaald aan een ander dan de werknemer.
Op loon van de werknemer uit vroegere dienstbetrekking pas je de groene loonbelastingtabellen toe.