
In sommige situaties pas je de lage premie toe, maar moet je met terugwerkende kracht de hoge premie betalen. Dit betreft de volgende situaties:
- De dienstbetrekking eindigt uiterlijk 2 maanden na aanvang.
- De werknemer krijgt binnen een kalenderjaar meer dan 30 procent meer uren verloond dan contractueel voor dat jaar is overeengekomen.
1 Dienstbetrekking eindigt uiterlijk 2 maanden na aanvang
Je moet de lage premie herzien voor werknemers van wie de dienstbetrekking uiterlijk 2 maanden na aanvang van de dienstbetrekking is beëindigd. Ongeacht of u de arbeidsovereenkomst beëindigt of dat de werknemer dat doet. Dit geldt ook als de werknemer binnen 2 maanden na aanvang van de dienstbetrekking overlijdt.
Als een werknemer een arbeidsovereenkomst heeft met een werkgever binnen een concern en vervolgens bij een andere werkgever van dat concern in dienst treedt, moet je de termijn van twee maanden per werkgever bepalen en niet op concernniveau.
Twee uitzonderingen
Slechts in twee situaties houd je voor de tweemaandstermijn rekening met de aanvangsdatum van de arbeidsovereenkomst bij de vorige werkgever. Dit is het geval:
- bij een overgang van onderneming in de zin van artikel 7:662 BW. De dienstbetrekking eindigt dan niet, maar wordt voortgezet bij de overnemende nieuwe werkgever.
- bij een contractovername in de zin van artikel 6:159 BW. De nieuwe werkgever neemt dan de
arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en de oude werkgever, ongewijzigd over. In deze situatie moet de overname zijn vastgelegd in een akte tussen de oude en de nieuwe werkgever. Daarnaast moet de werknemer hiermee instemmen. Wijzigt de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld omdat de functie van de werknemer wijzigt, dan is dit geen contractovername in de zin van artikel 6:159 BW.
De dienstbetrekking eindigt uiterlijk 2 maanden na aanvang of de werknemer krijgt binnen een kalenderjaar meer dan 30 procent meer uren verloond dan contractueel voor dat jaar is overeengekomen.
Let op:
In beide situaties geldt het volgende. De begindatum voor de tweemaandentermijn voor de nieuwe werkgever is de datum van de aanvang van de dienstbetrekking bij de oude werkgever. Beëindigt de nieuwe werkgever de dienstbetrekking met de werknemer uiterlijk 2 maanden na aanvang van de dienstbetrekking bij de oude werkgever, dan moeten beide werkgevers (de oude en de nieuwe) de lage premie herzien.
2 30%-herzieningsregel
De werknemer krijgt binnen een kalenderjaar meer dan 30 procent meer uren verloond dan contractueel voor dat jaar is overeengekomen: 30%-herzieningsregel.
Deze herzieningsregel is per 1 januari 2022 in werking getreden. Omdat de 30%-herzieningsregeling geldt voor een heel kalenderjaar, kun je de herzieningsberekening meestal niet eerder dan na afloop van dat jaar maken. Je verstuurt daarna de herzieningscorrecties.
Collectieve en nominatieve deel
In beide herzieningssituaties moet je zowel in het collectieve deel als in het nominatieve deel van de loonaangifte de herziening van de lage premie naar de hoge premie vermelden. Dit betekent dat de alsnog verschuldigde hoge premie en het bijbehorende premieloon in het nominatieve deel van de aangifte worden opgenomen in de rubriek Premie AWf herzien respectievelijk Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien.
Het al aangegeven premieloon (Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag) en premie (Premie AWf laag) worden op nul gesteld. Dit werkt ook door in het collectieve deel van de aangifte. Dit is conform de reguliere correctiesystematiek.
De indicaties arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, schriftelijke arbeidsovereenkomst en oproepovereenkomst mogen niet worden gecorrigeerd omdat deze waardes op het moment van doen van aangifte correct zijn aangegeven en niet wijzigen. Die gegevens blijven gelijk.
Let op: het betreft altijd een herziening van de lage naar de hoge premie over het (de) al aangegeven tijdvak(ken).
Correctiebericht indienen
Herziening moet plaatsvinden door middel van het indienen van een correctiebericht over verstreken aangifteperiodes door de werkgever bij de Belastingdienst. In sommige uitzonderlijke, specifiek aangewezen situaties kan deze ‘herziening’ plaatsvinden bij het indienen van de initiële aangifte.
In de aangifte loonheffingen geef je de herziene premie AWf aan met de volgende rubrieken:
Nominatief
- Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag (op nul stellen)
- Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien
- Premie AWf laag (op nul stellen)
- Premie AWf herzien
Collectief (d.w.z. tellingen van nominatief op gebruikelijke wijze)
- Totaal aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag
- Totaal aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien
- Totaal premie AWf laag
- Totaal premie AWf herzien